In Afrika waste ik plastic zakjes die geschikt zijn voor etenswaren vele malen uit en hing ze dan te drogen aan de waslijn. Hier doe ik dat met de betere zakjes nog steeds. Maar een mooi wasbaar lunchzakje heb ik ook, of eigenlijk een lunchwikkel van het merk Keep Leaf.

Uitgevouwen is het een cirkel afgezet met biaisband en met op vier plaatsen klittenband. Die cirkel is handig: bij de lunch vouw ik de wikkel open en heb dan een rond kleedje van 35 cm doorsnee.

De buitenkant is van (niet-biologische, 😦 ) katoen. De voering, waar je voedsel tegenaan komt, is van waterafstotende nylon. Het nylon is vrij van schadelijke stoffen zoals weekmakers, lood en BPA. De wikkel kan in de wasmachine of in de afwasmachine (die ik niet heb), maar meestal wrijf ik hem schoon met een nat doekje. Hij moet liggend drogen, maar ik hang hem over een buis in de keuken.

Ik heb hem nog niet lang, maar volgens de fabrikant blijft hij lang goed en zal hij nooit een plasticgeur afgeven aan het voedsel. Nou dat mag ook wel voor die prijs: 9 euro per stuk.

Heb je genoeg van je kleedje, dan kun je het terugsturen naar de fabrikant (in Canada). Die recyclet het en maakt er een nieuw kleedje van. Toch fijn te weten πŸ™‚

Ik had gedacht om het zelf te maken. Maar het materiaal van de voering weerhoudt me. Ik kan daar natuurlijk van alles waterdichts voor gebruiken: tafelzeil, een diepvrieszakje. Maar hoe weet ik zeker dat er dan geen enge stofjes in mijn lunch komen? Dus toch maar gekocht.