Opruimen 21: van 12 naar 6 kooktoestelletjes


Verder met de lijstjes onnodige spullen. Ik heb drie theelichtjes maar gebruik een dubbelwandige theepot of een grote kop met zeefje erop. Een theelichtje ligt nutteloos te wezen in een doos in de kelder. Een tweede doet dienst als zinloze verhoger van een plantenpot. De derde en leukste wordt nog wel eens gebruikt voor kaasfondue. Niet dat we dat regelmatig eten, want Zoon3 eet vegan.

In de kelder staat een elektrisch gourmetstel, nog twee kaasfonduesets en een petroleumstel. Ik snap wel dat ik zoveel heb van dit soort spul: toen we terug kwamen uit Afrika hadden we alleen onze koffers bij ons. Dus we waren een geweldige dumpplaats voor kelder- en zolderspullen van familie en kennissen.

Op zolder liggen bij de kampeerspullen twee campinggazbranders en een gasbrander, superhandig ding. Die drie zijn onmisbaar. O, ik vergeet bijna de twee barbecues in de schuur.

Dat maakt een totaal van 12 kookdingetjes. Het fornuis, magnetron en waterkoker in mijn keuken, de elektrische tweepitter in keuken2 en het flessegasfornuis, magnetron en waterkoker in keuken3 niet meegerekend. En ik wil nog een waterkoker kopen voor in de logeerkamer die ik gebruik voor Vrienden op de Fiets: kan de gast zelf thee zetten ’s avonds. Dat maakt 8 onmisbare kook- en  warmhouddingen in dit huis. ’t Is onvoorstelbaar.

Op vakantie in Afrika kookten we op een houtvuurtje. Is de rest overbodig? Nou nee, maar wel bijna. Twee theelichtjes, de kaasfonduesets, het gourmetstel en een barbecue gaan eruit. Van 12 naar 6, (de 8 onmisbare niet meegeteld) zucht 😦

 

Advertenties

12 Comments

 1. Heerlijk hoor, dat opruimen!
  Hier 1 gaskookplaat, 1 magnetron, 1 kleine waterkoker en 1 kleine koffiezetter. Zou kunnen dat er nog ergens een theelichtje zwerft. Ik ben er niet dol op, vanwege de kat.
  Als de inmiddels bejaarde magnetron er op een dag mee stopt, denk ik niet dat ik hem vervang. Het koffiezettertje en de waterkoker gebruik ik als ik bezoek heb. Als ik het theelichtje tegenkom, denk ik dat ik het wegdoe. De koffiezetter en waterkoker vervang ik waarschijnlijk ook niet als ze het opgeven. Dan houd ik dus 1 kooktoestel over. Precies genoeg voor 1 persoon.

  Liked by 1 persoon

  1. Het is best goed om zo nu en dan dit soort dingen op een rijtje te zetten. In elk geval, mij helpt het. Een gasfornuis en dat is het dan. Ik zou er nog iets voor bij het kamperen en een barbecue bij willen. De rest is overbodig.
   Nou ja, niet zolang ik dit huis met drie keukens heb, want elke keuken wordt dagelijks gebruikt door een deel van de huisgenoten.

   Liked by 1 persoon

   1. Met drie keukens heb je natuurlijk ook meer kooktoestellen nodig. Ik denk dat de vraag of je iets gebruikt, belangrijker is dan de vraag of je het wel ‘echt nodig’ hebt.
    Ook belangrijk: of het bezit ervan je blij maakt.

    Liked by 1 persoon

   2. ja dat klopt. Ik ben geen fanatieke minimalist met als ultieme doel om bijvoorbeeld met 100 dingen te leven. Ik gebruik de waterkoker vele keren per dag, fijn ding, houden dus. Je kunt ook water koken met een pannetje op het vuur, (of met een waterketel, maar dat scheelt geen voorwerp), maar dat vind ik minder handig.

    Liked by 1 persoon

 2. Ik blijf het zeggen: heerlijk, dit soort lijstjes. Wat een hoop onnodige dingen kun je verzamelen hè? Hier (in DK nu) hebben we zojuist een nieuwe (inductie)kookplaat in de keuken geïnstalleerd, waardoor de waterkoker overbodig is geworden – die gebruikten we omdat water koken op de elektrische kookplaat erg lang duurde, en op de kachel nog langer… hier nu over dus 3 kookdingen: de kookplaat, de oven en de kachel. Whoohoo! Maar in NL heb ik ook nog minstens 1 theelicht, weet ik… maar die staat al in de kast voor ‘wegdoen’. In NL dus maar 2 kookdingen: kookplaat en oven. Maar ja, we hebben (in elk huis) ook maar 1 keuken… 😉

  Liked by 1 persoon

   1. Je eigen huis verkopen met je inboedel erbij 😉
    Kan je fris opnieuw beginnen,en kan de ander beslissing nemen wat ze met je oude spullen doen……..
    De keuze niet meer hoeven te maken lijkt me ‘reuze’

    Liked by 1 persoon

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s