Elke aankoop is een deal


Ik doe mijn boodschappen zoveel mogelijk bij de gespecialiseerde middenstand in de binnenstad. Vanwege de gunfactor. Jij mijn geld, ik jouw spul. Ik vind het belangrijk aan wie ik mijn geld geef. Voor 3 euro heb ik bij de Wereldwinkel een pak koffie plus steun aan een goed doel. Ik gun de wereldwinkel mijn geld, ik krijg er goede koffie en een fijn gevoel voor terug. Dit is de belangrijkste reden waarom ik mijn boodschappen bij speciaalzaken doe.

Daarnaast wil ik dat de binnenstad levendig blijft. Speciaalzaken zijn daar belangrijk bij. In onze binnenstad zijn twee prachtige boekwinkels, en ik wil dat die blijven bestaan. Het enige wat ik zelf daaraan kan bijdragen, is zoveel mogelijk daar boeken en papierwaren te kopen. Niet dat ik veel koop, als iedereen zo weinig koopt als ik blijft er geen enkele winkel overeind. Woensdag kocht ik een lampje en stofzuigerzakken bij een onderdelenshop, schoenveters bij een schoenmaker, voor zeep en thee liep ik door naar een speciaalzaak, koffie haalde ik bij de wereldwinkel, kaas bij de kaasboer, brood bij de bakker en tenslotte groente op de markt.

Dit kost natuurlijk veel tijd. Even snel de boodschappen halen bij de supermarkt gaat sneller. Maar ik zie het als een goede tijdsbesteding. Meestal ga ik twee keer per week de stad in; rondlopen, shoppen, koffie drinken en genieten. En eenmaal thuis geniet ik nogmaals bij het uitpakken, wegruimen en gebruiken van de fijne aankopen.

Hoe zie jij dit? Let je alleen op de prijs, of is voor jou de gunfactor ook van belang?

Advertenties

23 Comments

 1. Ik let meer op de vriendelijkheid en behulpzaamheid van degene die mij helpt en in mijn dorp werken veel sjacherijnen in een winkel (juwelier, boekhandel/postkantoor, kaasboerderij…). We hebben veel keus en dan is de keuze voor een ander makkelijk gemaakt. Groetjes, Anne-Marie

  Like

 2. Ons stadscentrum (provinciestad) is de laatste jaren erg achteruit gegaan. Ik kom er niet vaak. Ik woon in een buitenwijk en hier vlakbij is een klein winkelcentrum. Dit houdt in een grote Lidl, een regiosuper, een bakker, een slager, kapper, apotheek en Zeeman.
  Mijn boodschappen doe ik op dit winkelcentrum. Brood altijd bij de bakker, de kapper bezoek ik ook, de rest bij de supermarkten. Helaas is deze slager geen scharrel of biologische slager, anders ging ik daar ook naartoe. Wat jij doet vind ik heel leuk en goed, maar voor mij is het stadscentrum te ver (en te sfeerloos om er wekelijks gezellig te vertoeven helaas).

  Liked by 1 persoon

 3. Dat is leuk, als je dat zo kan doen. Zou ik ook doen als ik in een stad zou wonen met zulke winkels. Toen ik in Terneuzen woonde en op 10 min. van de stad, ging ik ook meer langs de visboer en de kaasboer. Hier zit alleen een leuke bakkerij, maar bakken doe ik altijd zelf. Bijna alles is van een grote keten.

  Liked by 1 persoon

 4. Hier ook gunfactor waar mogelijk. Er was hier bijvoorbeeld een winkel in huishoudelijke artikelen. Niet de goedkoopste, wel uitstekende service. Daar heb ik tientallen jaren mijn snelkookpannen gekocht en laten onderhouden. Helaas moest hij er vorig jaar uit. De eigenaar van het pand kon het voor een goede prijs verkopen, en koos daarvoor. De winkel is, om redenen die mij niet bekend zijn, niet elders voortgezet.
  Hier op het platteland heb je winkels die voelen als familie. Als ze verdwijnen, is iedereen er verdrietig om.
  Inmiddels heb ik een keer een ring voor een van mijn pannen vervangen via een winkel op het internet. De leverancier had er geen verstand van, stuurde de verkeerde, enfin een heel gedoe. Op zulke momenten mis je je vertrouwde winkel nog meer.

  Liked by 1 persoon

  1. Ik kom zelf uit een klein dorp, en in Twente is de gunfactor sowieso heel belangrijk en in zo’ n dorp nog meer. Wellicht heb ik dit dus van jongsafaan. Hier in Wageningen bouw ik ook een band op met verschillende winkels.

   Like

 5. Ik probeer ook zoveel mogelijk ‘met een goed gevoel’ te kopen, maar ik ga er niet voor naar de stad. Ik koop de AGF bij de groenteboer in het wijkwinkelcentrumpje, het meel voor het brood bij de molen verderop, en (ook omdat ik er werk) af en toe lekkere dingen (koffie, Tony Chocolonely, koekjes) bij de wereldwinkel. En als we in DK zijn koop ik zoveel mogelijk (AGF) bij particulieren uit hun moestuin… en verder is dáár helemaal geen keus in gespecialiseerde winkeltjes…. 😦

  Like

 6. Er valt hier weinig te gunfactoren. Er is weinig variatie in winkelaanbod, de huurprijzen voor winkelpanden liggen zo hoog dat winkelcentra meer weg hebben van een duiventil. Jaartje hier, dan weer jaartje daar.

  Like

 7. Ik ben eerlijk gezegd te lui om zoveel winkels af te lopen. Ik lees liever een boek eigenlijk. Ik ga wel naar de markt voor dingen, dat dan weer wel.

  Like

 8. Ik doe ook aan de gunfactor. Of lokaal kopen, zo noem ik het. Daarnaast gun ik de boeren ook. Boer&buur komt de bestelling van lokale boeren (veel uit het Binnenveld) netjes thuis afleveren op de fiets, scheelt meteen tijd.
  Was er niet ook een project met lokaal geld, de rijnflorijn ofzo?

  Like

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s