Grootschalige of kleinschalige opvangcentra?


Twee burgemeesters uit Brabant, de een van de VVD de ander van de PvdA doen een dringende oproep aan de regering om hen toe te staan kleinschalige opvang voor asielzoekers te organiseren. Je zou zeggen dat die oproep wel gehoor vindt: mooie samenwerking van de twee partijen die ook samenwerken in Den Haag, en de problemen met grootschalige centra worden prangender. Helaas pindakaas, staatssecretaris Dijkhoff, VVD, luistert naar het COA en die wil grootschaliger opvang. Want dat is goedkoper, veiliger en nog zo wat.

Goedkoper? Ik vraag het me af. Op korte termijn misschien, als je alleen de kosten van het COA zelf meerekent. Maar op de lange termijn zouden de kosten voor ons samen allemaal wel veel duurder kunnen uitvallen. Als bijvoorbeeld blijkt dat mensen die 4 jaar in een grootschalige opvang niets hebben zitten doen, nooit meer aan het werk komen en dus aangewezen blijven op een uitkering. Of dat ze veel meer psychische problemen hebben en dus zorg nodig hebben. Of dat ze minder kennis krijgen van de wereld buiten de hekken en zich geen onderdeel van deze samenleving voelen wat misschien wel meer criminaliteit oplevert.

Ik ben overtuigd dat kleinschalige opvang zowel voor de bewoners als voor de rest van de samenleving beter werkt. Ik vind het een uitstekende oproep van de twee burgemeesters en ik hoop dat de staatssecretaris hen de ruimte geeft.

 

Advertenties

11 Comments

  1. Klinkt allemaal erg mooi kleinschalig, maar er is vaak in een gemeente met pijn en moeite een plek te vinden voor 100/200 personen te vinden dus gooien 1 juni Heumensoord dicht maar waar plaatsen we die 3000 vluchtelingen ? Die 15 tot 30 locaties ga je nooit vinden en dan nog krijg je het vaak niet voor elkaar in een woonwijk etc.

    Liked by 1 persoon

  2. Ik denk dat de werkelijke reden voor grootschalige opvang niet ligt in het geld, maar in de afstand tot de maatschappij. Kleinschalige opvang die er al is is nl volgens mij goedkoper dan het ombouwen van evenementenlocaties en dergelijke.

    Waarschijnlijk wíl den Haag helemaal niet dat deze vluchtelingen integreren. Men wenst hen weer weg. De vraag daarbij is dan weer of je een groep die je niet wilt laten integreren en die je eigenlijk weg wenst binnen had moeten laten. Tja…

    Het blijft struisvogelpolitiek.

    Like

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s