Energieneutraal huis wordt niet warmer dan 22 graden


In de Volkskrant van eergisteren een artikel over NOM-woningen in Tilburg. NOM-woningen is een afkorting die ik 5 jaar geleden nog niet kende: Nul-op-de-meter Woning. Een heel rijtje huurwoningen in Tilburg is goed geïsoleerd en bovendien van zonnepanelen voorzien. Huurders betalen nul euro voor hun energie.

Ideaal!

Maar nee, te klagen valt er altijd. Citaten van bewoners:

Volgens de thermostaat moet het 22 graden kunnen worden, maar dat haalt hij gewoon niet. Als het buiten koud is, moet ik een petroleumkacheltje aansteken om het warm te krijgen.”

En:

Ze zeiden dat je dezelfde warmte zou terugkrijgen, maar dat krijg je niet. Het wordt amper 19 of 20 graden binnen.’

De directeur van de woningstichting zegt dat er hard gewerkt wordt aan een oplossing want zo zegt ze:

De installatie geeft geen warmte van meer dan 22 graden. Vooral oudere mensen zijn gewend aan hogere temperaturen….

22 graden in huis zonder dat het je een cent kost, en dan nog klagen. De directeur zal haar vingers niet durven branden aan opmerkingen als ’22 graden lijkt me best warm’ of ‘misschien kunnen mensen wennen aan iets lagere temperaturen, ook goed voor het klimaat’.

Maar toch, vinden jullie de klachten redelijk?

Advertenties

48 Comments

 1. @betjesonnetje: Een skibroek wilde ik al kopen bij de tweedehandszaak. Onlangs wandelde ik een poos verdwaasd door de straat waar hij ooit zat: “Hier moet die winkel toch ergens staan?!” Blijkt hij te zijn afgebrand (en kennelijk goed opgeruimd).

  @Mathilde (e.a.): Leuk dat de ensuite en schuifdeuren genoemd worden! Zijn die soms ooit bedacht en bedoeld voor goed(koper) verwarmen? Ik had er al over gepeinsd hoe ik iets dergelijks in mijn huurwoning (bj 1981) kon maken, maar dat is alleen al door de huiskamervorm:

  ____
  |
  | L
  L |
  | |
  – —-

  en geplande meubelplaatsing wat lastig.

  # Heb nu met de stookgegevens van de vorige bewoonster (83 jaar oud toen ze verhuisde) over de afgelopen zes jaar, op grond van aannames over hoe warm ze zoal gestookt zal hebben [las ergens over stooktemperaturen van 22 tot 25,5 gr. C voor oude(re) mensen], in de wetenschap dat in die al die tijd dezelfde ketel gebruikt is, met eigen metingen in de afgelopen twee maanden van de binnentemperatuur en mijn stookgasverbruik, met KNMI-metingen, en onder de aanname dat in de aanpandige woning weinig aan het stookgedrag veranderd is in de afgelopen zes jaar, een schattingsmethode gemaakt voor hoeveel gas ik bij een bepaalde gewenste binnentemperatuur zou verstoken in een gemiddeld jaar. Ik ben wat gerustgesteld: het gasverbruik van de vorige bewoonster [ca. 1.950 m^3 / jaar; daar was ik van geschrokken: ruim EUR 100 / maand] zal ik bij lange na niet halen (totdat ikzelf oud ben, misschien).

  Liked by 1 persoon

  1. ensuite deuren: ik vermoed dat het meer met privacy te maken heeft, maar verwarming zal hebben meegespeeld. In nogal wat oudere huizen met ensuitedeuren is er zowel in de voorkamer als achterkamer een schoorsteen. Blijkbaar konden ze beide worden verwaarmd. Maar de slaapkamers waren onverwarmd. alle huisgenoten zaten in hun vrije tijd beneden in de kamer (althans in koude tijden). Ik vermoed dat de ensuitedeuren daarmee te maken heeft. Maar als je het huis alleen of met zijn tweeen bewoont, kan je er met de ensuitedeuren een minihuisje voor een echte thigmofiel van maken. En de verwarming zo ongeveer halveren.
   jouw energieverbruik: wow, je berekent het wel zorgvuldig, knap hoor! Ensuitedeuren in een L-vormige kamer: tja dan kom ik toch niet verder dan het afsluiten van een van de benen van de L tot een heel klein minikamertje.
   Ik ga eens een blogje schrijven over ensuitedeuren, die in de roaring seventies massaal uit huizen zijn gesloopt. kortzichtig!

   Like

   1. @Mathilde: De huiskamervorm is niet goed overgekomen: ze heeft de vorm van twee L’en – waarvan er ‘e’en ondersteboven gedraaid is – die met de korte einden in elkaars verlengde liggen. Je kunt ook zeggen: de huiskamerplattegrond is een rechthoek met linksvoor een rechthoekige uitsparing voor de trap(kast), en rechtsachter een rechthoekige uitsparing voor de (halfopen) keuken.

    Ik was genoodzaakt om het enige huurwoningaanbod dat ik afgelopen zomer kreeg te aanvaarden. Ik had de luxe niet om te letten op isolatie en verwachte stookkosten.

    Een gasrekening als in mijn vorige twee woningen (ong. 200 m^3 gas per jaar) krijg ik hier niet zo makkelijk. En er moet na de verhuizing natuurlijk wel een nieuw geldvoorraadje opgebouwd worden.

    Rekenen gaat me goed af. Het leukste vind ik nog wel dat ik inmiddels – aan de hand van een paar weergegevens (temperatuur, zon, wind, neerslag, e.d.) van die dag en beide voorliggende dagen – kan uitrekenen wat z o n d e r s t o k e n de gemiddelde temperatuur in de huiskamer van mijn woning op een bepaalde dag ongeveer zou zijn (geweest). Dat heb ik voor alle dagen in de afgelopen zes jaar gedaan (met een rekenvel = spreadsheet), en de uitkomsten zijn realistisch, zij het ook nooit helemaal precies juist. (Maar dat hoeft ook niet.) Door het gasverbruik van de vorige bewoonster ernaast te leggen, kom ik een heel eind. Eigenlijk zou ik haar nog eens moeten vragen wat haar stooktemperatuur was. Komt misschien nog.

    Aan de hand van een educated guess over de warmtegeleiding door de scheidingsmuur en de binnentemperatuur bij de buren, schat ik dat zij in de wintermaanden ong. 1 m^3 per dag voor mij verstoken. [Maar als zij in mijn eindwoning hadden gezeten, hadden ze dat ook gemoeten, vermoedelijk meer zelfs.]

    Liked by 1 persoon

   2. petje af, I ‘m impressed. Inderdaad was de tekening niet erg duidelijk 🙂 Wat wellicht meer aan wordpress ligt dan aan jouw tekening. Het is dus een soort Z, maar dan met rechte hoeken. of eigenlijk een half hakenkruis. Vanuit energieoogpunt is het dan wellicht het slimst om het deel van de kamer in de buurt van de keuken intensief te gebruiken en te verwarmen, en de rest buiten de ensuitedeuren of veloursgordijn te houden. Tenzij die stokende buren net aan de andere kant wonen. Of alleen aan die kant ramen zitten. Of je je kamer al zo hebt ingericht dat je lastig er in het midden een gordijn kunt ophangen. Maar het idee van een warme keuken waar de appeltaart in de oven staat en een lekker warm klein kamertje ernaast, klinkt wel aantrekkelijk.

    Like

 2. Jee, wat een lading reacties. Mij schiet ineens een tegendraads idee te binnen. Onlangs was ik in een museumwoning uit 1920. De woonkamer was naar schatting ongeveer 3 x 3 meter groot. Even goed isoleren en je hebt zo een zeer warm kamertje. (Ideaal voor thigmofielen, trouwens.) Zou dat niet prettig zijn voor oudere mensen die het snel koud hebben. Voor wie zo’n ruimte te klein vindt, kun je het desnoods als winterkamer beschouwen en er een grotere zomer woonkamer bij hebben.

  Liked by 1 persoon

   1. absoluut, goud waard. Als enige in de hele straat, want de rest van de huizen zijn allemaal in de loop der tijd gemoderniseerd, lees ontdaan van fijne details. Nu zou men er goud voor geven als ze die schuifdeuren toevallig in de schuur of onder de vloer terugvonden!

    Like

 3. Ik vind dit trouwens een heel interessant onderwerp. Die oude mensen die het niet meer warm kunnen krijgen … Misschien kan dat ook anders en beter worden opgelost? Vroeger gebruikten oude mensen vaak een stoofje onder hun voeten. Zou daar geen moderne variant voor te bedenken zijn? Een vorm van stoelverwarming? Plus, voor de voeten, een stoofje nieuwe stijl? Je hoeft niet een heel huis te stoken om een paar voeten warm te krijgen.
  Oudere vormen van verwarming (het met kolen gevulde stoofje) geven stralingswarmte. Dat is gauw comfortabeler dan centrale verwarming. Mijn ouderwetse gaskachel geeft ook stralingswarmte. Daardoor alleen al, kun je met een paar graden minder toe. Stralingswarmte kan ook elektrisch. Heel goed zelfs. Zoiets zou je dan in de stoel en/of in het stoofje kunnen inbouwen. Misschien zelfs in schoeisel … Zooltjes die je opwarmt aan een lader? Nou ja, ik roep maar wat.

  Liked by 1 persoon

  1. Ik heb wel eens eerder over de stoof geblogd. Vroeger deed je een kooltje in de test, test in de stoof, je wijde rokken eromheen en genieten maar. Nu? Wat is de moderne variant van het kooltje? Iets dat je kunt opwarmen in de magnetron zoals een pittenzak? Of een electrische voetenzak?

   Like

   1. Een verwarmde stoel denk ik. Met een deken die over je heen getrokken kan worden. Door een robot, die ook in andere opzichten vriendelijk en geduldig voor je zorgt. Wacht 5 of 10 jaar, en dan hebben we het er nog eens over …

    Liked by 1 persoon

   2. Ja weet ik, maar dat is niet de originele versie uit Aleppo. Ik denk dat het net zoiets is als Marseillezeep: de originele versie, met olijfolie en zonder extra ingrediënten, heeft mijn voorkeur. Voordat ik op een ander merk/soort overschakel, ga ik dus eerst precies uitzoeken wat er in zit. Het liefste had ik weer deze die ik nu nog heb. De echte. Helaas, Aleppo is kapot, en dat is erger dan alleen vanwege de zeep.

    Liked by 1 persoon

 4. Zonder warmtebron moet je algauw flink verwarmen. 18 graden is hier ik heb het koud, dekentje, trui, extra sokken, ik ben ziek. Bij 17 graden is het langdurig zitten. 16 graden is doordat de radiatoren een beetje warmte afgeven aangenaam genoeg voor mij.

  Mijn oma woont zelfstandig. Twee keer per week maakt familie het huis schoon. De thuiszorg spoelt de wc dagelijks af met de douchekop. Vijf keer per dag komt er iemand medicijnen geven en eventueel een schone onderbroek inclusief wassen, sochtends en savonds komt er iemand van de thuiszorg wassen, omkleden en traplopen. De senierenwoning in ongeschikt voor een traplift.
  Om de dag komt een tante overdag douchen. Dan poetst ze wasbak, postoel en wc. Elke avond komt er een familielid met warm eten. Ja mijn oma is in staat thuis te wonen.
  De cv staat op.. Schrik niet, 24 graden. Met een thermometer hebben we gemeten dat het er in werkelijkheid 22 graden is. Hemdje aan en een dunne broek. Bij vertrek trek je dan een shirt, vest en jas aan.

  Overigens is de verwarming voor de mensen uit het artikel niet gratis. De normale stookkosten vervallen, echter ze betalen 140 euro extra huur.

  Liked by 2 people

   1. 140 euro extra huur is wel heel veel. Mijn reactie zou dan bijna zijn ‘nou dan wil ik het ook lekker warm, 22 graden of zo.’ De verwarming en de bijbehorende rekening in eigen hand houden is wel zo prettig.

    Like

  1. aha, die extra huur had ik niet gezien. Zo zie je maar weer, ik oordeelde te snel en dacht dat het gratis was.
   Verder: zou het voor oudere mensen die vooral zitten niet prettiger en goedkoper zijn om met stralingswarmte te werken? zie verder de reactie van Betje.

   Like

   1. Natuurlijk zijn er allerlei creatieve oplossingen te bedenken, maar voor echt oude mensen (vroeger werden ze trouwens een stuk minder oud) zijn al die oplossingen een extra belasting . Wie verwarmt het kooltje, wie legt het in de stoof. Wie gaat er met een kacheltje sjouwen. De ouderen tussen de 95 en 100 die ik ken zijn echt niet tot dat soort activiteiten in staat. Met heel veel hulp kunnen ze nog zelfstandig wonen, maa van zelfredzaamheid is echt geen sprake meer. Ze willen het gewoon warm hebben.

    Dat neemt niet weg dat ik zelf wel benieuwd ben hoe dat in de toekomst gaat uitpakken met de energie zuinige woning, maar als de verhuurder van mijn moeder er nu mee zou komen ga ik er dwars voor liggen.

    Like

 5. De temperatuur is voor iedereen verschillend. Maar ik snap wel dat als 22 graden belooft werd dat men daar dan vanuit gaat… Overigens vind ik dat zelf veel te warm. Bij mij was het altijd 18 graden of minder. Nu in bogotá is het vaak nog kouder in huis. Geen probleem, we kunnen ons daar op kleden.

  Liked by 1 persoon

 6. De temperatuur waar je je prettig bij voelt is voor iedereen anders. Mijn moeder van 95 die zich bijna niet meer bewegen kan door de reuma is warm aangekleed en toch moet de thermostaat op 23 graden om zich een beetje prettig te voelen. Ik hoop niet dat haar huiseigenaar een dergelijke grap met de verwarming uit gaat halen

  Liked by 1 persoon

 7. Of is het een gevalletje op de meter staat 22 maar dat is het niet? Bij mijn moeder geeft de thermostaat 23 graden aan, maar ik heb het na gemeten met geijkte thermomethers en dan mag ze blij zijn dat ze 18 graden haalt in grote delen van haar woonkamer.
  De woningbouw vond haar maar een zeur, maar ze heeft wel gelijk, deze temperatuur is te laag voor een 75 jarige. Ze krijgt het gewoon echt niet meer warm.
  Wij zijn nu dus in gevecht met de woningbouw. En dan is het nog een redelijk nieuwe woning (jaren 90 en gerenoveerd)

  Liked by 1 persoon

 8. Ik vind het ook belangrijk zelf te kunnen beslissen elke temperatuur het best bij mij en huis past.

  De reactie van lonnekeal…… is leuk idee, maar om het warm van bewegen te krijgen moet dat toch wel intensief gebeuren en daar is de gemiddelde bewoner/ster van verzorgingshuis niet toe in staat. Zij en ik zijn al blij als we wat kunnen bewegen om spieren een beetje soepel te houden.

  Liked by 1 persoon

   1. Tegenwoordig wonen mensen tot op zeer hoge leeftijd zelfstandig, zoals mijn moeder van 95, die zich ternauwernood kan bewegen van de artrose. Naar buiten kan ze alleen in de rolstoel. De thermostaat staat op 23 graden en dan nog heeft ze het vaak koud. Ondanks dikke lagen kleding. Dus adviezen over meer bewegen zijn in dit soort gevallen onzin.

    Liked by 1 persoon

   2. ja uiteraard, een advies aan iemand van wie je de situatie niet kent, is meestal onzin. Makkelijk oordelen over de ander. Je hebt helemaal gelijk dat mensen die stil zitten het snel koud krijgen. Maar dan nog: is het zo erg er dan een kacheltje bij aan te doen? De bewoners van die wijk met sociale huurwoningen hebben geen energiekosten meer. Volgens het artikel wordt hun woning gratis en voor niets 19 of 20 graden. De mensen die veel stilzitten zouden een warmtepaneel kunnen aanschaffen, de woningstichting zou dat ook kunnen faciliteren. Ik vind klagen dat het systeem niet werkt, toch niet terecht.

    Like

 9. Tja er valt natuurlijk wat voor te zeggen, mensen in de bouw en sector van duurzame energie weten wat de behoeften van de toekomstige bewoners (kunnen) zijn.

  Ik werkte ook ooit voor zo’n bedrijf en daar heb ik geleerd dat je met het ontwerpen van de installatie en het berekenen van de benodigde capaciteit rekening moet houden met wensen van de bewoners. Dat betekend dat mensen het graag een paar graden warmer hebben als ze oud of ziek zijn en dat het ook bij heel koud weer goed warm moet kunnen worden.

  Dit is allemaal prima mogelijk maar hiervoor heb je dus een installatie met een wat grotere capaciteit nodig. Het gevolg is dat het wat prijziger is. Keuzes dus.

  Ikzelf heb het lang niet zo warm in huis, maar dat is preken naar de bekeerde. Ik denk dat het wenselijk is dat mensen die niet zo veel met duurzaamheid hebben ook groene installaties hebben, en dat bereik je door het comfort gelijk te laten zijn. Dus als zij het warmer dan 22 graden willen stoken dan liever duurzaam dan met fossiele brandstof.

  Er staat trouwens dat ze de temperatuur niet boven de 19 graden krijgen in huis, dat is voor de ‘gemiddelde’ nederlander vast aan de koude kant. En dus typisch een geval van een installatie met te weinig capaciteit.

  Liked by 1 persoon

 10. Bij mij is het nog kouder, ik heb aan 10 of 12 graden wel zo ongeveer genoeg. Behalve als ik moe ben. En dat is, denk ik, wat veel oude mensen zijn: moe. Alles werkt een beetje minder. Ze kunnen hun biologische kacheltje niet meer zo stoken als wij.
  Dus ik denk dat ze, vanuit hun gezichtspunt, wel gelijk hebben. Zeker als het maar 18 of 19 graden wordt.
  Aan de andere kant: ik houd het hier koel – maar ik pak mezelf wel flink in. Ik isoleer niet mijn huis, maar mijn lichaam. Dat vind ik makkelijker. Maar dat is in onze cultuur niet gebruikelijk. En al helemaal niet bij de mensen die uit een warm land komen.
  Maar dit is iets waar je dus (bijna) nooit over hoort. De veronderstelling is altijd, dat we recht hebben op het ‘comfort’ van een huis waarin je licht gekleed in kunt rondlopen. Maar is dat echt nodig?

  Liked by 1 persoon

  1. @betjesonnetje: Helemaal mee eens! Bij mij was het medio januari 7 tot 8 graden in de huiskamer, en ik had drie (benen) tot acht of negen (romp) lagen kleding aan, behalve toen ik de oude behanglijm van de muren schuurde of de muren plamuurde. De bodem onder de kruipruimte, de buren (heb ze maar aan een kant), het daglicht, een paar apparaten, en ikzelf geven samen zoveel warmte af dat bij een gemiddelde buitentemperatuur van 0 gr. C de temperatuur binnen omstreeks 8 gr. C is.

   Liked by 1 persoon

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s