Eigenlijk wil ik het nu over Keulen hebben. Of over andere gewichtige zaken. Maar nu eerst over mijn plantenkas die ik deze winter als koelkast gebruik.

De kast staat buiten bij mijn achterdeur. Er ligt zuivel, groente, een doos eieren en kattenvoer in. Model stond de oude vliegenkast van mijn moeder die aan de muur hing buiten bij de achterdeur.

Is het handig? Nou eigenlijk niet. De meeste moderne uitvindingen zijn handiger dan de oplossingen die onze voorouders hadden bedacht. Het grootste nadeel is dat ik naar buiten moet om iets uit de kast te halen. Ik vraag me dan ook af hoeveel energie ik bespaar: koelkast uit tegenover tien keer per dag de achterdeur open. En soms regent het. En wie weet wordt het hier ook glad of komt er sneeuw. Ik haal met mijn pantoffels viezigheid naar binnen. Dat moet ik dan weer schoonmaken met warm water en een sopje, daar gaat mijn milieuwinst.

De eventuele besparing verdwijnt sowieso in het niet bij de 5000 kWh die de twee supercomputers hier in huis jaarlijks verbruiken.

Als ik uitvinder was zou ik een kast uitvinden met dikke wanden. Die koel blijft met behulp van een stekker. Waarvoor je niet naar buiten hoeft. Dat lijkt me pas handig.