Je verlangt naar een vakantie in Toscane, naar helemaal nietsdoen, zonder TV en mobieltje, naar een eenvoudige maaltijd aan een ruwe houten tafel met brood dat je doopt in olijfolie en een tomatensalade met een goed glas wijn erbij. Waarom eet je dan thuis diepvriespizza terwijl je TV kijkt en intussen je whatsapp checkt?

Hormann kennen we van de boeken Hypotheekvrij en Helemaal vrij. In beide gevallen liep ik jaren op hem vooruit, maar hij is zo slim daar een kassucces van te maken. Met een kassucces is een heerlijk simpel leven vol nietsdoen gemakkelijker dan als je je geld bij elkaar moet zien te sprokkelen zoals ik.

Het Nieuwe Nietsdoen bestaat al een paar jaar maar het ligt nu voor een tientje bij de AKO (op het station dus). Ik heb het gekocht en gelezen en ga nu eens nadenken wie ik het ga geven. Ik hoef het namelijk niet zelf te houden, en het is een leuk cadeau.

Het boek bevat niet veel nieuws maar is prima lectuur voor iemand die net zijn baan kwijt is en depressief onder een dekentje op de bank niets ligt te doen. Dat is niet het nietsdoen wat Hormann bedoelt. Nietsdoen is volgens Hormann: lezen, films kijken, wandelen, fietsen, sporten, uitgebreid koken, moestuinieren, slapen en ook mijmeren en lummelen. Geniet van het leven en doe dat nu. Wie weet haal je je pensioen niet, of ben je dan te krakkemikkig om het Grote Verlangen van je leven uit te voeren. Daar zit veel in.