In Scandinavie verwarmen veel mensen hun huizen met hout. Mensen op het platteland, vooral mannen, zagen elk jaar een paar bomen om, hakken die tot brandhout, en maken grote brandstapels. Het hebben van een eigen houtvoorraad is nodig om te kunnen overleven op het platteland tijdens een lange koude winter. Lars Mytting heeft daarover een geweldig boek geschreven De man en het hout.

Nederlanders hebben misschien wel een houtkachel, maar van oudsher zijn we meer een turfland dan een houtland. In de houtkachel stoken we een blok in papier uit de supermarkt of we halen een zakje hout in een netje bij een tankstation. Na het lezen van dit boek doe je dat dus nooit meer, en maak je een eigen houtstapel in de tuin.

144 bladzijden over bomen zagen, hout hakken, hout stapelen, houtkachels en vuur maken is heerlijk leesvoer voor een man (en vrouw) die van vuurtje stoken houdt. Praktische informatie die je kan toepassen bij de BBQ, houtkorf, houtkachel of kampvuur. Vol weetjes voor wie graag praat over de beste manier om vuur aan te maken, welk brandhout het beste is, wel of niet blazen, aanmaakblokjes of krant, hoe lang hout moet drogen, etcetera. Na dit boek laat je aan je bezoek trots je houtstapel zien.

Een boek in de sfeer van ‘mannen met BBQ’, ‘mannen met bier’ en ‘mannen met baarden’. Perfect cadeautje, dus koop maar al vast, het komt zeker van pas!