Boek: Alles wordt beter volgens Simon Rozendaal


In zijn nieuwste boek Alles wordt beter geeft Simon Rozendaal aansprekende voorbeelden hoezeer het leven van Nederlanders steeds beter is geworden: vroeger was er geen stroom, was de lucht vies, het water vies, het vliegtuig onveilig, hadden we slechte gebitten, gingen we jong dood, was het huishouden zwaar, waren we dom, intolerant en lelijk en ga zo maar door.

De eerste helft van het boek staat vol dit soort voorbeelden met cijfers die volgens hem in andere publicaties vaak onvermeld blijven. Dat levert een frisse blik op die nuttig tegenwicht biedt tegenover publicaties vol doemscenario’s. Goed leesvoer voor iemand die bang is dat de mens de wereld naar de knoppen helpt en zijn angst baseert op informatie van met name de duurzame-groene lobby. Rozendaal verwijt hen angstzaaierij. Volgens Rozendaal is die angst onterecht, want alles wordt juist beter.

Neem de vervuiling door de auto. Volgens Rozendaal verbergt de anti-auto lobby de ware cijfers. Vroeger stonken auto’s, vele werden gevolgd door een zwarte walm. Wie dat niet gelooft, moet vooral eens rondlopen in een stad in Afrika: zo stonken de auto’s hier ook. Inmiddels stoot een moderne auto nog maar 2% uit van vroeger. De elektrische auto is dus volgens Simon Rozendaal overbodig: een dure technologie waarmee het milieu nauwelijks gebaat is.

In de tweede helft van het boek onderzoekt hij waarom alles beter wordt en waarom desondanks zoveel mensen pessimistisch zijn. Zijn betoog over het ontstaan van het leven en de logische evolutie tot vooruitgang, overtuigt niet. Wel aardig vind ik zijn standpunt dat liefde voor natuur pas opkomt als de mens welvarend is, net als het krijgen van minder kinderen.

In het laatste deel, over het door hem veronderstelde algemeen heersende pessimisme geeft hij de duurzame lobby de schuld aangezien die steeds weer opnieuw met onheilsscenario’s op de proppen komt die achteraf niet waar blijken te zijn. Hierbij klopt hij zich wel vaak op de borst: hij heeft alles al veel eerder dan anderen goed gezien. Steeds weer haalt hij artikelen en interviews aan van hemzelf om te bewijzen dat hij tientallen jaren geleden al dingen inzag terwijl de door hem verguisde groene lobby daar dan veel later achterkwam. Jammer, dat doet afbreuk aan zijn betoog en is niet nodig.

 

Advertenties

11 Comments

  1. Klopt. Dan is het nog steeds verfrissend om in een boek de positieve kant belicht te zien. Want publicaties over de weidevogelstand zijn er veel meer. Aan de andere kant: niet met alle vogels gaat het slecht, ook niet met alle weidevogels. Ik was als kind verrukt als ik een reiger zag (oke, in Twente kwamen die sowieso nauwelijks voor), en al die ganzen zijn ook van de laatste jaren. Er zijn veel meer roofvogels dan pakweg 30 jaar geleden. Vanwege het grotere belang dat we hechten aan milieu en natuur. Rozendaal zegt dat dat inzicht pas komt na de welvaart.

   Like

   1. Dat is natuurlijk waar. Toch zou ik hier ook heel graag weer eens heel gewoon een grutto horen roepen: wutto, wutto!
    We hebben nog wel kieviten en scholeksters – maar het lijken er toch wel minder te zijn.
    Maar ja, die boeren moeten efficiënt produceren, anders kunnen ze economisch niet overeind blijven.
    Dat snap ik ook wel weer.
    En ja, we horen weer kikkers.
    Er gaan ook dingen goed.
    Toch zeg ik: niet te vroeg juichen. Met de slootkanten bijvoorbeeld, en dus het oppervlaktewater, gaat het hier helemaal niet zo goed. Hoewel het al een tijd niet meer mag, spuiten die boeren ze toch heel graag even dood.

    Liked by 1 persoon

   2. Ja ik ben het met je eens, ik vind helemaal niet dat alles goed gaat. Maar juist daarom is dit een verfrissend boek. Wat het water betreft: toen ik jong was kon je echt nergens in rivieren zwemmen, nu is de Rijn schoon, er zijn weer vissen en geen grote schuimvlokken meer vanwege fosfaten.

    Liked by 1 persoon

 1. Mijn beter wordende wereld in deze heeft niets met milieu te maken.
  Dat er tegenwoordig een lusje in de linkerzijnaad van shirts is aangebracht. Dat vind ik slim. Je hoort er niemand over, maar het scheelt.

  In de periode van de laatste Elfstedentocht waren de vissen die hier in NL gevangen werden totaal vervuild. Ze hadden zweren. Niet eetbaar dus. Dit is niet meer. Het water is veel schoner.

  We hebben nu veel meer natuur in de vorm van teken, meer muggen, meer muizen die de velden kapot vreten. Meer waterrotten en ga zo maar door.

  Liked by 1 persoon

 2. Maar het blijft verbazend wekkend dat in onderzoeken de Nederlanders zich tot een van de meest gelukkige en tevreden volkeren rekenen en dat gelijktijdig de PVV als grootste partij uit de opiniepeilingen komt. Dit wijst toch op veel angst en onzekerheid over de toekomst. Als alles normaal zou zijn in dit land zouden wij ons bij verkiezingen maar 1 vraag hoeven te stellen. “Vinden wij dat we beter af zijn dan 4 jaar geleden?” Zo ja dan stem je op de regering, zo nee dan stem je op de oppositie.

  Liked by 1 persoon

 3. Dit boek kwam ik een tijdje geleden al tegen in een tijdschrift en los van de misschien wat minder overtuigende kanten ervan, vind ik de boodschap wel inspirerend. Misschien is het nog niet eens zo dat alles beter wordt, maar het is wel verfrissend dat iemand ook weer eens durft te laten zien dat er altijd meerdere kanten aan een zaak zitten. Het is natuurlijk ook maar net naar welke helft van het glas je kijkt, al moet ik zeggen dat de verstokte pessimisten waarschijnlijk toch naar de lege helft blijven staren – net zoals ik me als eeuwige optimist altijd maar weer blijf verheugen over de volle helft :-)!

  Like

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s