In zijn nieuwste boek Alles wordt beter geeft Simon Rozendaal aansprekende voorbeelden hoezeer het leven van Nederlanders steeds beter is geworden: vroeger was er geen stroom, was de lucht vies, het water vies, het vliegtuig onveilig, hadden we slechte gebitten, gingen we jong dood, was het huishouden zwaar, waren we dom, intolerant en lelijk en ga zo maar door.

De eerste helft van het boek staat vol dit soort voorbeelden met cijfers die volgens hem in andere publicaties vaak onvermeld blijven. Dat levert een frisse blik op die nuttig tegenwicht biedt tegenover publicaties vol doemscenario’s. Goed leesvoer voor iemand die bang is dat de mens de wereld naar de knoppen helpt en zijn angst baseert op informatie van met name de duurzame-groene lobby. Rozendaal verwijt hen angstzaaierij. Volgens Rozendaal is die angst onterecht, want alles wordt juist beter.

Neem de vervuiling door de auto. Volgens Rozendaal verbergt de anti-auto lobby de ware cijfers. Vroeger stonken auto’s, vele werden gevolgd door een zwarte walm. Wie dat niet gelooft, moet vooral eens rondlopen in een stad in Afrika: zo stonken de auto’s hier ook. Inmiddels stoot een moderne auto nog maar 2% uit van vroeger. De elektrische auto is dus volgens Simon Rozendaal overbodig: een dure technologie waarmee het milieu nauwelijks gebaat is.

In de tweede helft van het boek onderzoekt hij waarom alles beter wordt en waarom desondanks zoveel mensen pessimistisch zijn. Zijn betoog over het ontstaan van het leven en de logische evolutie tot vooruitgang, overtuigt niet. Wel aardig vind ik zijn standpunt dat liefde voor natuur pas opkomt als de mens welvarend is, net als het krijgen van minder kinderen.

In het laatste deel, over het door hem veronderstelde algemeen heersende pessimisme geeft hij de duurzame lobby de schuld aangezien die steeds weer opnieuw met onheilsscenario’s op de proppen komt die achteraf niet waar blijken te zijn. Hierbij klopt hij zich wel vaak op de borst: hij heeft alles al veel eerder dan anderen goed gezien. Steeds weer haalt hij artikelen en interviews aan van hemzelf om te bewijzen dat hij tientallen jaren geleden al dingen inzag terwijl de door hem verguisde groene lobby daar dan veel later achterkwam. Jammer, dat doet afbreuk aan zijn betoog en is niet nodig.