Stap voor stap mijn huis isoleren (3): spouwmuurisolatie


Ik was bezig met een serie over dingetjes die je zelf kunt doen om je huis beter te isoleren. Hier deel 3, over het isoleren van je spouwmuren. Nee, dat kun je niet zelf,  maar je kunt het wel zelf regelen 🙂

Mijn huis is gebouwd in 1941. In die tijd dacht men dat het goed was om huizen te bouwen met spouwmuren die vooral goed geventileerd moesten zijn. Het bouwen met spouwmuren is begonnen zo rond 1920, oudere huizen hebben enkelsteens muren. En zo rond 1970 bedacht men dat het slim is om de spouwen te vullen met isolatiedekens. Dus nieuwere huizen hebben geïsoleerde spouwen! Dus huizen die gebouwd zijn zo tussen 1920 en 1970 hebben lege goed geventileerde spouwen die je nu nodig moet vullen.

Inmiddels zijn mijn spouwmuren gevuld met glasvezel. Het spul is gemaakt van oud glas en dat spreekt me wel aan. Er zijn meerdere materialen mogelijk: piepschuim bolletjes, purschuim en dit glasvezel dus. De specialist vond glasvezels het meest geschikt voor mijn huis, omdat hij dacht de piepschuimbolletjes zo hier en daar naar buiten zouden lekken (de granaatscherven zitten nog in de muren). Dat moet je je niet voorstellen, wel eens een lekke fatboy gehad? Ik wel. Glasvezels dus.

Het was bijzonder gemakkelijk te regelen allemaal. Ik googelde wat op bedrijven die dit konden hier in de buurt, heb er twee langs laten komen en ben gegaan voor een van beide. Op een maandagmorgen half acht begonnen ze, half elf was het klaar en gingen ze naar een volgend huis. Drie huizen op een dag doen deze twee kanjers. Het kost me 1334 euro. Het isoleren van een rijtjeshuis met alleen voor en achter twee lagen spouwmuur kost ongeveer 750 euro.

Volgens diverse sites heb je de kosten in 3 tot 5 jaar terugverdiend. Dat zal bij mij niet zo zijn, want het trappenhuis langs een buitenmuur is onverwarmd en dat blijft zo. Het wordt er hoogstens niet meer vriezend koud.

 

Advertenties

3 Comments

 1. Op verschillende plekken lopen of waaien de piepschuimbolletjes bij mij het huis uit.
  Jammer want ik heb graag een goed geisoleerd huis.
  1975 was niet echt een duurzaam bouwjaar.
  De renovatie van 1995 heeft ook niet het beste gegeven.
  Gelukkig heb ik voldoende kleren om mijzelf warm te houden.
  De hoog rendement ketel doet daarbij de rest.

  Warme groet,

  Like

 2. Hallo Mathilde,
  Van harte gefeliciteerd met je spouwmuurisolatie!
  Ik heb het een paar jaar geleden ook laten doen. Je voelt het verschil als je je hand op de muur legt!
  Overigens constateerde ik een jaar later vochtproblemen, in mijn (inderdaad ook onverwarmde) trappenhuis en in de woonkamer. Bruine vlekken op het plafond. Omdat we toen net een waterleiding en afvoer hadden verlegd op 1 hoog, dacht ik dat het daarvan kwam. De vloer weer open, goed kijken en voelen – geen lekkage. Dan een analyse of er soms iets mis was met een verwarmingsbuis. Kon het ook niet zijn. Laatste idee: zou er iets misgegaan zijn met die spouwmuurisolatie? Vochtdoorslag werd vroeger vaak gebruikt als argument om het niet te doen, zeker als je rommel in de spouw had. Maar die was toch echt nagekeken..
  Raadplegen van een bouwkundige leverde het advies op om véél meer te ventileren (dat moet als je spouw gevuld is). Zet maar eens een hygrometer neer. En doe ook wat verwarming aan in het trappenhuis.. Nou já! Heb ik geïsoleerd, moet ik meer gaan stoken..

  Hou het maar even in de gaten. Bij mij is het met name in het najaar erg vochtig in huis.

  Liked by 1 persoon

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s