13 DIY tips om je huis te isoleren


Het voeren van gordijnen levert weliswaar minder op dan bijvoorbeeld spouwmuurisolatie en zeker geen beter energielabel, maar het kost ook minder en scheelt wel op je stookkosten. 13 dingen die je zelf kunt doen om je huis te isoleren:

 • Maak voorzetramen voor de dakraampjes op zolder. Heb je net als ik ouderwetse ijzeren dakraampjes, ga dan op zoek naar grote (plexi)glasplaten bij de schilderijenafdeling van de kringloop. Ik heb de platen vastgezet met plastic haakjes waarmee je elektriciteitssnoer langs een plint leidt. Dat is echt een simpele actie!
 • Zet muurvullende boekenkasten zoveel mogelijk tegen de buitenmuren. Achter zo’n boekenkast is het echt veel kouder! Het lijkt me geweldig om kasten te maken bij alle buitenmuren rond alle ramen. Alle klerenkasten, boekenkasten en andere kasten muurvullend tegen de buitenmuren.
 • Plak radiatorfolie achter alle radiatoren. Die folie is niet zo duur, wel het bijbehorend plakband. Ik heb ook normaal tweezijdig plakband gebruikt, maar dat moet je wel elk jaar bijwerken.
 • Leg kleden neer overal waar je zit en je voeten neerzet. Dus voor je bank en onder je bureaustoel bijvoorbeeld. Haal dat kleed weg van onder je salontafel en leg het onder je bureau.
 • Voer dunne gordijnen. Houd de gordijnen dicht in een kamer waar je niet komt. Of hang daar in elk geval vitrages of luxaflex op: dat scheelt een graad.
 • Heb je een brievenbus in je voordeur? Zet daar een brievenbusborstel voor. Of maak er een kastje tegenaan waar de post invalt.
 • Maak met tochtband kieren dicht tussen ramen/deuren en het kozijn. Haak tochtslangen voor op de vensterbanken. Laat je kinderen 100 meter punniken en prik dat rond alle ramen.
 • Vul een kier tussen het kozijn en de muur van buiten op met purschuim of kit.
 • Hang een dik velours gordijn voor een tochtige buitendeur.
 • Breng een tochtborstel aan bij een binnendeur naar een onverwarmde ruimte. Ik heb dat gedaan bij de tochtdeur in de gang. Achter die deur is het nu echt twee graden kouder dan binnen.
 • Mocht je goedkoop aan grote plexiglasplaten kunnen komen, maak daar dan voorzetramen van. Breng ze aan vlak voor de winter en haal ze in de lente weer weg.

 

Advertenties

4 Comments

 1. Hoi, wilde toch even waarschuwen voor de boekenkasten tegen de buitenmuur. Ik weet niet of dat algemeen is maar bij ons bleek er na verloop van tijd een muffe geur in de buurt van de boekenkasten te komen en toen we ze demonteerden bleek er heel wat schimmel op de muur te zijn. Wat niet het geval is bij de boekenkasten die tegen een binnenmuur staan.

  Liked by 1 persoon

  1. ja dat is wel een nadeel. Ik heb op zolder een boekenkast tegen een buitenmuur, en daarin waren de boeken kleverig. Dus misschien is het een hele slechte tip. het lijkt me dat de muren niet schimmelen als je een boekenkast hebt zonder achterpanelen.

   Like

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s