radiatorTips om energie te besparen zijn er zoveel en ik wil ook een bijdrage leveren. Mijn tip om te besparen op CV-kosten: laat de CV overdag zoveel mogelijk uit. Zie een warm huis als een luxeding, niet als een basisbehoefte.

  1. Ga overdag weg. Een leeg huis hoef je niet warm te stoken. Ga werken of lees de krant in de bibliotheek.
  2. Vrije dag thuis? Zet s’ochtends de CV niet meer dan een graad hoger, ook al is dat maar 14 graden. Ga lekker de krant lezen en je ontbijtje eten met je rug tegen een opwarmende radiator.
  3. Begin de dag met klusjes waar je warm van wordt: stofzuigen, poetsen, klussen, hout hakken.
  4. Doe tussendeuren dicht, en doe al je klusjes in de keuken. Ga brood bakken, strijken, soep koken en maak zo je keuken warm. Een ouderwets warme keuken in een verder koud huis!
  5. Toch te koud binnen? Ga boodschappen doen. Als je thuiskomt voelt je huis weer lekker warm in vergelijking met buiten.
  6. Stook vlak voor je koffiepauze de houtkachel op. Drink koffie bij de vlammetjes. De houtkachel laat je daarna uitgaan, maar die blijft nog uren warm. Net een radiator.
  7. Zet pas tegen theetijd (of eerder of later afhankelijk van jouw ritme, als je klusjes klaar zijn en je gaat zitten) de CV echt hoger. Of als je huisgenoten thuiskomen. Of pas tegen de avond en maak je huis comfortabel en gezellig. En geniet er dan ook echt van.