Energie besparen (5): laat de CV overdag uit


radiatorTips om energie te besparen zijn er zoveel en ik wil ook een bijdrage leveren. Mijn tip om te besparen op CV-kosten: laat de CV overdag zoveel mogelijk uit. Zie een warm huis als een luxeding, niet als een basisbehoefte.

 1. Ga overdag weg. Een leeg huis hoef je niet warm te stoken. Ga werken of lees de krant in de bibliotheek.
 2. Vrije dag thuis? Zet s’ochtends de CV niet meer dan een graad hoger, ook al is dat maar 14 graden. Ga lekker de krant lezen en je ontbijtje eten met je rug tegen een opwarmende radiator.
 3. Begin de dag met klusjes waar je warm van wordt: stofzuigen, poetsen, klussen, hout hakken.
 4. Doe tussendeuren dicht, en doe al je klusjes in de keuken. Ga brood bakken, strijken, soep koken en maak zo je keuken warm. Een ouderwets warme keuken in een verder koud huis!
 5. Toch te koud binnen? Ga boodschappen doen. Als je thuiskomt voelt je huis weer lekker warm in vergelijking met buiten.
 6. Stook vlak voor je koffiepauze de houtkachel op. Drink koffie bij de vlammetjes. De houtkachel laat je daarna uitgaan, maar die blijft nog uren warm. Net een radiator.
 7. Zet pas tegen theetijd (of eerder of later afhankelijk van jouw ritme, als je klusjes klaar zijn en je gaat zitten) de CV echt hoger. Of als je huisgenoten thuiskomen. Of pas tegen de avond en maak je huis comfortabel en gezellig. En geniet er dan ook echt van.

 

Advertenties

10 Comments

 1. Ik ben je blog een beetje aan het doorlezen (leuk! 🙂 ) en dit is best wel een eye opener voor me! Zo leven we in Denemarken ongeveer, maar in Nederland (nog) niet, alhoewel de leefwijzen steeds dichter bij elkaar komen te liggen. In DK hebben we ook alleen een houtkachel (en een klein heteluchtkacheltje voor snelle bijverwarming), in NL cv… en met dat laatste ben je toch erg snel geneigd er ‘makkelijk’ mee om te gaan… Een warm huis is inderdaad een luxe ding, geen basisbehoefte!

  Liked by 1 persoon

  1. hoi Anuschka, kort geleden heb ik jouw blog leren kennen. Leuk dat je mij nu ook volgt (of was het andersom?) over de cv: inderdaad, daar wordt hier veel te gemakkelijk mee omgegaan. Dat is rechtstreeks het gevolg van de aanwezigheid van de gasbel onder Groningen. Ik pleit ervoor om terug te keren naar het koude huis waar je als je thuiskomt en gaat zitten de kachel opstookt. Zoals jullie dat doen in DK, en Valhalla in Zweden.

   Like

  1. WordPress vond jouw reactie zo vreemd, dat moest wel spam zijn. Wie heeft er nou geen CV? Nou, ik eb er zelf gewoond en niemand in Bogota heeft CV. Ondanks dat het er soms barkoud kan zijn. Dan doe je dus vingerloze handschoenen aan bij het typen (en vioolspelen), en doe je klusjes waarbij je niet stilzit in huis 🙂

   Liked by 1 persoon

   1. Whahahaha ja inderdaad! Ja klopt niemand hier heeft CV wat best apart is. Zit vaak genoeg met een paar truien aan hahaha. Maar wel beter voor het miljeu 😉

    Like

 2. Idd er op uit scheelt stoken. Dat is misschien een arbeidsvoorwaarde voor een werkgever?
  Maar idd ik ben te druk bezig vaak. Bedacht vanmorgen na het tandartsbezoek, laat ik hier maar even naar het toilet gaan, scheelt weer. Haha.
  In het begin van mijn ww deed ik dat nog wel eens, nu niet meer. Bij de bibliotheek lezen is ook een goede he.

  Liked by 1 persoon

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s