Gelukkig leggen steeds meer mensen zonnepanelen op hun dak. Maar is het wel de meest efficiente manier om CO2 te besparen? Of is het hobbyen in de marge?

Ja dus. Ik lees dat het voor de mondiale CO2 uitstoot veel beter is als huishoudens overstappen van niet-efficiente op efficiente houtskoolfornuisjes. Dat geldt dan niet voor ons hier, maar voor hen daar, in verweggistan, waar op hout gekookt wordt.

Ik lees dat je voor het bedrag dat je uitgeeft aan zonnepanelen beter een organisatie kunt steunen die efficiente houtskoolstelletjes introduceert in India bijvoorbeeld. Dat je daarmee met jouw geld 25 keer zoveel CO2 bespaart.

Een houtskoolfornuisje bespaart evenveel CO2 als 10 zonnepanelen.

Maar ja, dan zie je niet zelf het effect natuurlijk, niet op je dak, niet aan je meter en niet in je portemonnee. Niemand die ziet hoe duurzaam je bezig bent.

even rekenen: 4 panelen inclusief installatie kosten stel 2000 euro. Een houtskoolfornuisje inclusief hele programma eromheen stel 200 euro. Voor jouw 2000 euro help je dus 10 huishoudens aan een verbeterd fornuisje. Volgens het artikel dat ik las (kan ik niet terug vinden) levert 1 fornuis evenveel CO2 besparing als 10 panelen, 10 fornuisjes dus 100 panelen, oftewel 25 keer zoveel.