En wat als we zelf moeten vluchten?


Ik word helemaal draaierig bij het lezen van reacties als er weer vluchtelingen zijn overleden op hun vlucht.

Mensen vluchten voor oorlog en geweld en zouden hier welkom moeten zijn. Zoals Nederland in 1914 meer dan een miljoen Belgen heeft opgenomen die op de vlucht waren voor de oorlog waar hun land in verzeild raakte. Zoals Joden in 1939 en 1940 in gammele bootjes de overtocht naar Engeland maakten. Duitse Joden de grens overtrokken naar Nederland, en hier werden teruggestuurd naar Duitsland, immers een bevriende natie. Ooh schande en schaamte die we nu liever vergeten.

Als er nu hier een oorlog uit zou breken, zouden we massaal wegtrekken naar veilige oorden, naar Zweden, Afrika of waar dan ook. Desnoods halen we de VN erbij als andere landen ons zouden terugsturen.

Oke, ik weet het, er zijn ook arbeidsmigranten. Gelukzoekers, op zoek naar werk en een nieuw bestaan. Zoals Nederlanders jaren terug op zoek gingen naar werk in Canada, de VS, Australie, Nieuw Zeeland, Zuid Afrika en andere gebieden met veel ruimte en weinig mensen. Die paar mensen schoven we aan de kant en we begonnen onze boerderijen.

Maar wat wij opeisen voor onszelf, gunnen we anderen niet.

Advertenties

4 Comments

  1. Ja helemaal eens. Gisteren twee collega’s een gesprek over het feit dat het nou maar eens op moet houden met die immigranten want , banen, huizen bla bla bla. Ik had de energie niet om er tegenin te gaan maar dacht wel, jullie moeten je schamen. Beiden geboren in dit land onder ook nog eens heel gunstige omstandigheden… En maar klagen, niet goed werd ik ervan. Die arme mensen mogen van mij komen, open die grenzen. Wie heeft het tenslotte in zijn hoofd gehaald om ze vroeger dicht te doen en te zeggen dat dit land ‘ van ons’ is, pfffff

    Liked by 1 persoon

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s