Hoe herdenkt Duitsland de bevrijding?


Net kwam een buurvrouw langs die mijn verjaardag op 1 mei gemist had. Ze was bij haar familie in Duitsland geweest en net terug. We raakten in gesprek over hoe de bevrijding in Duitsland wordt gevierd. Op het Duitse 8 uur nieuws was de herdenking in Wageningen met het defilé. In Duitsland zelf is 5 mei geen speciale dag, maar wel 8 mei, het uiteindelijke slot van de oorlog in Berlijn.

Een feest met een defilé waarin dan de oude Duitse veteranen meelopen is niet echt op zijn plaats. Maar wel een herdenking, met speeches van al. Ik herinner me een geweldige speech van Von Weizsäcker, lang geleden president, die sprak over de noodzaak het verleden onder ogen te komen in ermee in het reine te komen. Een stukje (uit Wikipedia) uit die toespraak uit 1985:

Der 8. Mai ist für uns Deutsche kein Tag zum Feiern. Die Menschen, die ihn bewußt erlebt haben, denken an ganz persönliche und damit ganz unterschiedliche Erfahrungen zurück. Der eine kehrte heim, der andere wurde heimatlos. Dieser wurde befreit, für jenen begann die Gefangenschaft. Viele waren einfach nur dafür dankbar, daß Bombennächte und Angst vorüber und sie mit dem Leben davongekommen waren. Andere empfanden Schmerz über die vollständige Niederlage des eigenen Vaterlandes. Verbittert standen Deutsche vor zerrissenen Illusionen, dankbar andere Deutsche für den geschenkten neuen Anfang.

Tja, herdenken en vieren is aan deze kant van de grens heel wat gemakkelijker.

Advertenties

2 Comments

  1. “Dieser Krieg endete erst, als die westlichen Alliierten und die Sowjetunion gemeinsam Deutschland zur Kapitulation gezwungen hatten und damit auch von der Nazi-Diktatur befreiten” – zei Bundespräsident Joachim Gauck op 6 mei jl.
    Zie http://www.welt.de/politik/deutschland/article140548377/Gauck-verneigt-sich-vor-sowjetischen-Kriegsopfern.html

    Een dergelijke herdenking past volgens mij ook beter bij Nederland. De bevrijdingsfestivals hier drukken niet echt uit dat ons land na lange jaren en met hulp van de geallieerden aan het juk van de nazi’s ontkwam.

    Wat mij betreft: 4 en 5 mei combineren: de gevallenen herdenken en collectief stilstaan bij de vrijheid die voor de terreur in de plaats gekomen is. Vrijheid schept namelijk verantwoordelijkheid. Dat los je met een festival niet op.

    Liked by 1 persoon

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s