een heerlijke dag, fantastisch georganiseerd, prima sfeer.

Vanmorgen vroeg begon in onze straat het kinderfestival. Om 12 uur de rest van het festival verspreid over de binnenstad. Muziek, acrobatiek, theater, voor iedereen wat. Van 14 tot 15 uur werd het even afgrijselijk weer en zat mijn huis vol met natte moeders en hun kinderen. De kinderen vermaakten zich met het leren kennen van elkaar. Een apart sfeertje. Het defile liep zoals elk jaar weer eindeloos uit maar daar kunnen ze meestal zelf ook niets aan doen. Ook was er een vredessymposium en een officiele herdenking met speeches en muziek. Voor de veteranen, buitenlandse militairen, muziekcorpsen en hun families is er een groot terrein vol muziek en allerlei militaire activiteiten. De parachutedropping wordt afgelast. sAvonds tenslotte het muziekfestival op 15 podia verspreid over de binnenstad. Mijn huis dendert. Nu is het stil, heerlijk.

Het leuke van bevrijdingsdag in Wageningen is dat al die verschillende feestjes door elkaar lopen en rekening moeten houden met elkaar. De podia zijn stil tijdens het defile. Langs de route staan tienduizenden die anders nooit naar een defile zouden gaan. Na de officiele herdenking rijdt een lange stoet zwarte autos onder escorte de stad uit. Met duizend tegelijk staan we te wachten tot ze voorbij zijn, dan mogen we de straat weer oversteken. De militairen en zeker de veteranen geven een bijzondere sfeer aan de stad. Gezinnen met kinderen, veteranen, muziekliefhebbers, een grote groep jongeren uit Canada, militairen vol insignes, het loopt allemaal door elkaar.

Iets nieuws waren de kraanwaterkranen die Vitens had geinstalleerd op de waterleiding in de grond. Goede zaak, gratis water voor iedereen, maar Heineken zal het minder leuk vinden. 

Morgen eerst kijken of de zwaan die broedt in de gracht en was afgeschermd met dranghekken, tevreden is.