Het lijkt of elk jaar meer mensen meedoen met de Stille Tocht op 4 mei. Toen ik hier studeerde was nauwelijks van een tocht sprake, het was maar een klein groepje. Zonet liepen we met duizenden door de winkelstraat van Wageningen, en de stad was stil.Geen studentenhuizen met knallende muziek, zoals ook wel eens is gebeurd.

Het leeft elk jaar meer. Elk jaar komen er herdenkingstekens, boeken en artikelen met getuigenissen bij. Mensen hebben na de oorlog hun herinneringen massaal in de kast gezet om door te gaan met leven. Nu is het tijd om stil te staan en om te kijken.

Om acht uur was het twee minuten stil. Alleen vogeltjes en een baby waren te horen. Mooi, het leven gaat door, de natuur gaat door maar wij waren stil. Een paar jaar geleden scheurde er nog een brommer lekker hard langs. Een ander jaar waren de volgende dag alle bloemstukken vernield. De laatste jaren is er alleen maar meer respect.

Ik mocht vandaag namens de gemeenteraad een bloemstuk leggen, en dat vind ik een hele eer. Straks is de openingsceremonie en aansluitend gaan honderden lopers het bevrijdingsvuur brengen naar alle Provincies en vele gemeentes.  Die hebben vannacht hun eigen feestje, onderweg, in de stilte van de nacht met de fakkels richting Middelburg, Groningen en Rhenen.

Morgen feest, ik hoop dat de honderdduizend mensen die hier hun feestje komen vieren, zich realiseren wat de achtergrond is van dit feest.

Daartussendoor het defilé. Al meerdere keren dacht Wageningen dat het de laatste keer zou zijn, maar de oude mannen uit Canada, Polen, Rusland, Schotland die destijds de oorlog en bevrijding hebben meegemaakt, willen nog een keer terug naar deze plek. Het worden er elk jaar minder, maar nog steeds komen ze en rekenen ze erop dat dit defilé wordt georganiseerd. Ik zou een gebroken geweertje dragen als ik dat had, maar dit defilé is indrukwekkend.

Ik heb er zin in, het zijn de beste dagen van Wageningen.