Diploma per vak, vreemd dat het in Nederland niet kan


Examen doen in je beste vak op het VWO en in je slechtste op het VMBO. Het klinkt zo logisch maar het kan in Nederland niet. Op sommige scholen kun je vakken op verschillend niveau volgen, maar je uiteindelijke diploma is je laagst behaalde resultaat. Deze verspilling van talent kaart Paul Rosenmöller vandaag in de Volkskrant terecht aan.

Het heeft de schoolcarrière van Zoon3 genekt. Op zijn achttiende gedemotiveerd afgehaakt.

21 is hij nu en zonder zin om iets te doen. Een harde jongen die niet van plan is om het jou gemakkelijk te maken. Door mensen in de steek gelaten en beschadigd. Maar de weinigen die doordringen en zijn vertrouwen weten te winnen en hem daarna niet teleurstellen, weten dat je op hem kunt bouwen. Die je niet slijmt met gladde praatjes en geen loze dingen belooft.

Maar daar had ik het niet over: hij is dyslectisch. Zo dyslectisch dat het volgens zijn school niet mogelijk zou zijn Nederlands te halen op VMBO-2 niveau. Hij is verder superslim, en mocht B-vakken op HAVO en VWO niveau volgen, maar een diploma zat er niet in. Kansloos, zei zijn school.

En toen is hij gestopt.

Krijg dat maar weer eens goed….

Advertenties

16 Comments

 1. Jammer dat een jong mens niet de kans krijgt om te laten zien wat hij wel kan ipv wat hij niet kan!!! Ik hoop dat het er ooit door zal komen dat jonge mensen idd op verschillende niveau’s kunnen afstuderen.
  En ik hoop dat het met je zoon toch goed gaat komen!!!! lieve groet

  Liked by 1 persoon

 2. Vreemd. Ik dacht dat dyslexie een opgelost probleem was. Ik studeerde 10 jaar geleden met een vriend dezelfde technische universitaire studie en hij haalde hogere cijfers. Tegenwoordig moeten er toch mogelijkheden zijn de dyslexie te minimaliseren.

  Liked by 1 persoon

  1. Het is fijn dat er inderdaad inmiddels allerlei mogelijkheden zijn om het probleem van dyslexie te minimaliseren. Maar Zoon3 heeft daar allemaal weinig aan gehad. Een van zijn problemen is dat hij drietalig is opgevoed, en dat de school en begeleidingsdienst er jaren over heeft gedaan voordat ze toegaven dat Zoon dyslectisch is.

   Like

 3. Een vraag van geheel andere orde: Wat vindt de PvdA van het handelsverdrag TTIP?
  Het is een schandelijk verdrag waar de meeste burgers weinig tot niets vanaf weten.
  Waarom wordt er geen bekendheid aan gegeven….omdat we zo graag Amerika te vriend willen houden. En stiekem zo’n verdrag doordrukken helpt daarbij.

  Liked by 1 persoon

   1. Oké, jammer, ik dacht dat je misschien wist wat de PvdA er van vindt. Maar ik snap dat je niet alles bij kan houden .

    Like

 4. Zoon 1 heeft dyscalculie. Ook al een heerlijke ‘handicap’ om een diploma te halen. Vooral onbegrip op scholen, dyslectie is bekender. Toch heeft hij een vmbo in zijn zak en nu gaat hij verder met leren en werken. Is bbl iets voor jouw zoon?

  Liked by 1 persoon

 5. Er is een tijd geweest dat het kon. Een van mijn kinderen, dyslectisch plus niet aangeboren hersenletsel, heeft haar mavo gehaald certificaat voor certificaat, verspreid over een aantal jaren. Dat was geen speciale gunst of zo, dat kon toen gewoon.

  Liked by 1 persoon

 6. Precies wat ik ook zei toen ik erover hoorde op de radio, Mathilde; wat vreemd eigenlijk dat dat niet kan in Nederland! En wat heb jij dan zelf in de vorm van jouw zoon een wrang voorbeeld van de gevolgen ervan! Als je er wat beter over nadenkt, is het zo idioot: als ouder probeer je je kinderen mee te geven dat ieder zijn kwaliteiten en talenten heeft en dat het niet zinvol is om te focussen op de puntjes die wat minder gaan, maar binnen ons schoolsysteem worden kinderen afgerekend op hun minder sterke punten – alsof die dan toch uiteindelijk bepalend zijn… Ik hoop maar dat dit balletje nu in beweging komt en dat we ons systeem gaan herzien!

  Liked by 1 persoon

 7. Voor het bedrijfsleven is het voortdurend veranderen van de opleidingen en de diploma’s een onbegrijpelijk iets. Bij solliciteren wordt het nivo altijd vergeleken met de eigen behaalde opleiding / diploma.

  Het nadeel van portfolio’s is weer dat deze ook niet altijd voldoende duidelijkheid geven.

  Leren presenteren en solliciteren van een afgestudeerde leerlingen kan veel verhelpen.

  Vriendelijke groet,

  Liked by 1 persoon

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s