Energie besparen (2): gebruik computer als verwarming


De kamer van Zoon3 is de warmste in ons huis omdat hij een grote computer heeft die bijna altijd aanstaat. De CV is daar ook in de winter uit: de computer houdt de kamer voldoende warm.

In de Volkskrant staat vandaag een artikel over het bedrijf Nerdalize, dat, ondersteund door Eneco, hierin een kans zag: een server als radiator. Dus niet een eigen huiscomputer, maar een server van een datacentrum dat gewoonlijk ergens op een industrieterrein zit met honderden servers. Dit bedrijf zag in het glasvezelnetwerk een kans om deze apparaten te verdelen over woonhuizen. Geniaal!

Bij datacentra zijn de energiekosten gigahoog. Servers slurpen elektriciteit en veroorzaken warmte. Meestal gaat die warmte verloren als ongebruikt koelwater, hoewel hier bijvoorbeeld bij WageningenUR het koelwater van een eigen datacentrum wel degelijk gebruikt wordt om een gebouw te verwarmen. Goede zaak natuurlijk.

Op de foto drinkt een echtpaar gezellig koffie naast een radiator die eruitziet als een moderne elektrische radiator: plat, hangend aan de muur, wit en dicht. De radiator doet zijn rekenwerk en wordt warm, niet heet maar wel dag en nacht en het hele jaar door, want datacentra stoppen niet. De radiator is ingeplugd in een stopcontact, de gebruikte stroom betaalt het bedrijf, het huishouden bespaart tot 400 euro per jaar op gas. De radiator zoemt een beetje maar niet storend. Zomers wordt de warmte afgevoerd naar buiten.

Ik wil best een server hier in huis.

Advertenties

5 Comments

 1. Een koel werkende server ontwikkelen is natuurlijk ook een oplossing.
  Uitstekend geisoleerde huizen bouwen kunnen wij tenslotte ook.

  Jammer genoeg doen we het geen van beide …….

  Vriendelijke groet,

  Like

  1. Vanuit het bedrijf lijkt het me ook vreemd. Wat doe je als je erbij moet en de bewoner is op vakantie? Wat als een poes erop slaapt en de boel verstoft? Maar daar denken ze vast over na. Ik vind het als concept interessant. Als we alle servers in andere gebouwen neerzetten, scheelt dat echt heel veel Gronings gas, ook in scholen, ziekenhuizen en andere openbare gebouwen moet het kunnen.

   Like

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s