Ik bedenk me ineens dat in het Christelijk geloof waarzeggen een heel andere plaats inneemt dan bij Atheïsten. En wel aldus:

Het Christelijk geloof gaat ervan uit dat de geschiedenis en de toekomst vaststaat, alleen wij kennen de toekomst niet. Waarzeggers hebben die gave wel, en kunnen op de een of andere manier zien in de toekomst. Ik kan me voorstellen dat het mogelijk zou moeten zijn om de vaststaande toekomst te zien, of dat nou is met een glazen bol, handlijnen of door middel van het opvangen van kosmische of goddelijke stralingen, stemmen of wat dan ook. Ik kan me voorstellen dat als je gelooft dat de toekomst allang vaststaat, dat je ook gelooft dat er Waarzeggers bestaan. Hoogstens vind je de ene een charlatan en de andere een Ziener.

Voor hen die niet geloven in een vaststaande loop van de geschiedenis gaat dit niet op. Zij geloven in natuurwetten, menselijk ingrijpen en toeval, en dus is het onmogelijk de toekomst te zien want die bestaat nog niet. Wel kan je trends voorspellen, zoals weerkundigen doen en experts op de beurs, trendwatchers op het gebied van mode. Dat doen ze niet door in een glazen bol te kijken, maar door veel om zich heen te kijken en ontwikkelingen aan te voelen. Mensen die niet geloven dat de toekomst vaststaat, zullen niet in een waarzegger geloven die kijkt in een glazen bol of die je hand leest en ook niet in iemand die kosmische toekomststralen opvangt.

Wow, en dat om 1 uur ’s nachts met alleen een kopje thee naast me.