Waarzeggers: trendwatchers of Zieners?


Ik bedenk me ineens dat in het Christelijk geloof waarzeggen een heel andere plaats inneemt dan bij Atheïsten. En wel aldus:

Het Christelijk geloof gaat ervan uit dat de geschiedenis en de toekomst vaststaat, alleen wij kennen de toekomst niet. Waarzeggers hebben die gave wel, en kunnen op de een of andere manier zien in de toekomst. Ik kan me voorstellen dat het mogelijk zou moeten zijn om de vaststaande toekomst te zien, of dat nou is met een glazen bol, handlijnen of door middel van het opvangen van kosmische of goddelijke stralingen, stemmen of wat dan ook. Ik kan me voorstellen dat als je gelooft dat de toekomst allang vaststaat, dat je ook gelooft dat er Waarzeggers bestaan. Hoogstens vind je de ene een charlatan en de andere een Ziener.

Voor hen die niet geloven in een vaststaande loop van de geschiedenis gaat dit niet op. Zij geloven in natuurwetten, menselijk ingrijpen en toeval, en dus is het onmogelijk de toekomst te zien want die bestaat nog niet. Wel kan je trends voorspellen, zoals weerkundigen doen en experts op de beurs, trendwatchers op het gebied van mode. Dat doen ze niet door in een glazen bol te kijken, maar door veel om zich heen te kijken en ontwikkelingen aan te voelen. Mensen die niet geloven dat de toekomst vaststaat, zullen niet in een waarzegger geloven die kijkt in een glazen bol of die je hand leest en ook niet in iemand die kosmische toekomststralen opvangt.

Wow, en dat om 1 uur ’s nachts met alleen een kopje thee naast me.

Advertenties

15 Comments

 1. Wat een interessante gedachte!
  Niet alleen waarzeggers denken de toekomst te kunnen voorspellen. Ook dokters hebben er een handje van. We verwachten het zelfs van ze. En omdat veel mensen de dokter geloven, maken ze het waar: self-fulfilling prophesy.

  Liked by 1 persoon

  1. Leuk dat je meedenkt! Inderdaad, self fulfilling prophecy. Dat zou met de waarzeggers en bijvoorbeeld de horoscopen ( die ook uitgaan van een vaststaande toekomst obv jouw sterrenbeeld) ook zo kunnen zijn. U ontmoet vandaag een interessant persoon: nou, dan open je oren en kijk je extra alert om je heen en kassa.

   Liked by 1 persoon

   1. Ja. Dit werkt ook in het onderwijs. Als je tegen de juf zegt dat bepaalde kinderen een hoog IQ hebben, ook al is dat niet waar, dan zullen die kinderen daardoor beter presteren. Ook het omgekeerde is waar: kinderen waarvan je zegt dat ze een laag IQ hebben, presteren minder.
    Ik vind dit een van de meest interessante verschijnselen van de hele wereld. Bijvoorbeeld: als je het placebo-effect onder bewuste controle zou kunnen brengen, zou je vervolgens een groot deel van de gezondheidszorg kunnen afschaffen.
    Enzovoort.

    Liked by 1 persoon

 2. Wow dat is inderdaad heftig voor dat tijdstip!!! Er is mij ooit voorspeld dat ik 2 kinderen zou krijgen ’n jongen en ’n meisje…ik heb 1 meisje dat wel ’n halve jongen is…en een stiefdochter die ik er gratis bijkreeg…telt dat ook???
  Ik hoop niet dat de toekomst vastligt…want ik wil geloven dat ik nog iets van mijn toekomst maken kan.

  Liked by 1 persoon

  1. Eens, ik geloof ook niet dat de toekomst vastligt en dat de mens bijvoorbeeld wel degelijk zelf iets aan de klimaatveranderingen kan doen, en aan ziekte en aan je hele leven.
   Want dat is de consequentie: als je toekomst vastligt, hoef je bijvoorbeeld niet te vaccineren want God wikt en beslist.
   Maar ik besef heel goed dat Christenen ook met de tijd mee zijn gegaan hoor en nu heel anders hier tegenaan kijken als pakweg 200 jaar geleden…

   Like

   1. Ik geloof dat God ons niet voor niets hersenen heeft gegeven die ook mee groeien met de tijd!!! Er zijn niet voor niets artsen of wetenschappers maar ik vind wel dat je als individu altijd zelf moet blijven nadenken, je hebt van God niet voor niets een vrije wil gekregen en ook een stel werkende hersenen!!! Je mag vraagtekens zetten bij dingen (zoals ook vaccineren) die door hordes mensen worden geaccepteerd en aangenomen als waar die door bijvoorbeeld de regering worden gesteld als zijnde goed en juist….klinkt dit heel heftig??? Zo bedoel ik het niet hoor!! Maar zo’n klein “gesprekje”als dit toont denk ik aan dat de toekomst niet vastligt….wij kunnen kleine keuzes maken en daarmee grote veranderingen teweegbrengen. Pfoe…te filosofisch!!!
    groetjes Angela

    Liked by 1 persoon

 3. Niet met een kopje thee maar met n glaasje rode wijn… Volgens mij is voor echte christenen ook de waarzegster foute boel. Niet gelovige: Trendwatchers oké, af en toe denk ik dat ik er zelf een ben. Van Lidewij Edelkoort (Zij noemde zich niet Trendwatcher maar Trendvoorspeller) leerde ik het beeld van de discobal. Zo’n ding dat alle licht weerkaatst en daarmee een magisch effect heeft. Als trendvoorspeller zie je een aantal ontwikkelingen en interpreteert / extrapoleert die alsof je een discobal bent. Dus n combi van ‘de lucht opsnuiven’ en je eigen creativiteit, denk ik dan maar.
  Wat ik zelf doe? Bijblijven is al fase 1, en dat doe ik zo goed mogelijk..

  Liked by 1 persoon

  1. Hee, dank je wel voor je antwoord en meedenken!

   Dat Christenen niets van waarzeggerij moeten hebben, althans niet van zij met een glazen bol en dergelijke, is me bekend. En dat Christenen nu lang niet meer zo dogmatisch in de leer zijn dan pakweg 200 jaar gelden, heeft ook een grote invloed. Maar omdat God bepaalt wat er gebeurt in de wereld en jouw leven, ligt de toekomst in principe vast.
   Een merkwaardig moment had ik met Zoon1 in Angola. Hij volgde daar Engels samen met een gezin reborn-Christenen uit de USA. Die waren super streng in de leer. Zoon1 schreef een werkstuk over watermanagement in Nederland, en had het ook over dalende grond en stijgende zee en klimaatverandering en de kans op overstromingen. Nou daar ging een dikke streep door, want was niet voorspeld.

   Like

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s