Wat zijn er veel opruimblogs! Ik heb jaren in Afrika gewoond, en daar was het helemaal geen gespreksonderwerp…. Blijkbaar hebben we allemaal veel te veel spullen en verlangen we massaal naar een tent en een rugzak.

Al eerder schreef ik over tips die mij niet aanspreken, zoals ‘gooi alles weg wat je een half jaar niet gebruikt hebt’ en ‘maak een foto van spullen die je dierbaar zijn en gooi het echte weg’. Niet doen!!!!

De meeste opruimers werken beetje bij beetje. Volgens mij werkt dat niet. Zo blijf je jaren bezig en krijg je nooit het wow-gevoel van een opgeruimd huis. Elke dag iets weggooien wat je niet gebruikt geeft je in geen 10 jaar een nieuw begin, een opgeruimde geest. Terwijl de kracht van opruimen juist is dat het ruimte maakt voor iets nieuws.

Marie Kondo werkt in haar boek Opruimen per categorie. Dat moet je eens proberen, dat werkt geweldig.

Kies een categorie, haal alles van die categorie tevoorschijn en leg dat om je heen. Alles, uit het hele huis, uit alle kamers, zolder, schuur en kelder. Die categorie kun je ruim kiezen, bijvoorbeeld kleding, boeken of nauwer zoals ondergoed, kookboeken. Leg alles wat je hebt van die categorie om je heen en zoek uit wat je fijn vindt om te houden, waarvan je positieve energie krijgt, a spark of joy. De rest kan weg. Laat alles door je handen gaan en vraag je af of jou dit vreugde geeft, positieve energie, warmte, een goed gevoel. Of je het om je heen wilt hebben. Wilt verzorgen. Ruimte wilt geven.

Neem je kookboeken. Leg ze in een grote stapel voor je en in 3 minuten heb je de 2 of 5 of 10 fijnste uitgezocht. De rest maken de verwachtingen niet waar. Die kunnen weg.

Waarom dit wel werkt? Omdat het vergelijken minder en makkelijke beslismomenten geeft. Je hebt zo uitgezocht welke twee van je vijf regenjassen je fijn vindt. Of welke van de tien haarborstels. Of welke zes kookboeken je echt gebruikt. Welke 4 nagellakjes van de 50 op die plank echt bij je passen. Dat zijn kleine beslissingen en juist de vergelijking maakt het simpel.

Oke, dan de keuze wat ermee te doen: wegzetten voor de Kringloop, weggooien in de kliko, weggeven, verknippen tot poetslap; wat dan ook, doe iets met de weggegooide spullen. Zet ze niet in de schuur voor betere tijden. Alles weggewerkt? Tijd voor koffie en iets anders in je leven. Als je weer eens zin hebt pak je een volgende categorie. Je komt in een stroom voor je het weet. Ha, de kruiden! Hee, de medicijnen! Oeps, drie manden met sjaals en wanten! Als je dit een weekje doet, heb je je troep gehalveerd en je energie verdubbeld.

Dit werkt echt.