Het waren twee inspirerende dagen, geweldige speeches en boeiende discussies. Maar het gaat om de PvdA dus de media doen weer zuur.

Motie 51 ging over de vrije artsenkeuze. Geen heikel punt binnen de partij, want iedereen wil vrije artsenkeuze. Ook de kamerfractie, ook Martin van Rijn, ook Diederik Samsom. Maar voor de goedkopere verzekeringen is die keuze toch enigszins ingeperkt, wat overigens voor de naturaverzekeringen altijd al zo was, en dat is wel een heikel punt. Om het systeem betaalbaar te houden, legde staatssecretaris Martin van Rijn uit, en hij legde ook uit waarom het aannemen van de motie zou leiden tot weer meer marktwerking in de zorg en tot een grotere machtspositie van de verzekeraars. Hij kon zich wel vinden in de inhoud van de motie maar het leek hem niet slim om hem aan te nemen. Het zou de tweedekamerfractie in een keurslijf dwingen. Hij vroeg om de motie niet aan te nemen, maar te gaan voor motie 74, ook over de vrije artsenkeuze maar minder dwingend.
Een kleine meerderheid van het congres ging met hem mee. Ik niet, en wel omdat ik vreesde wat daarna inderdaad gebeurde: “congres PvdA tegen vrije artsenkeuze” werd na een minuut getwitterd, direct tientallen keren gedeeld, herhaald op TV en in de kranten.

Nou, dat is dus niet zo.