robin-514445_960_720In de winter pluk ik niets in de natuur: het weinige dat er aan eetbaars te vinden is laat ik over aan vogels en andere dieren. Maar er is genoeg te doen in een sprokkelhuishouden!

Hier vijf tips:

  • Sprokkel bij droog weer brandhout . Bosbeheerders rooien nu bomen, en vlak daarna kan je goed aanmaakhout en achtergebleven blokken sprokkelen.
  • Citrus is nu goedkoop. Koop biologische mandarijntjes en sinaasappels, bij voorkeur in houten kistjes. Eet de vruchten, gebruik de schillen in likeur, oranjebitter en marmelade. Of gebruik schillen als verse specerij bij warme winterse gerechten en als thee. Droog schillen in een bakblik op een kachel (radiator). Dat ruikt lekker! Eenmaal droog, verkruimel ze en voeg toe aan wintertheemengsels en warme specerijmengsels. Gebruik houten mandarijnkistjes voor van alles en veel meer. Wat een multigebruik!
  • Plant een avocadopit. Haal het bruine vlies van de pit af en zet de pit in een hyacintenglas. Vul het glas tot de helft van de pit met water, zet het glas op een radiator (op een onderzetter) en nu maar wachten tot er iets moois groeit. Doe hetzelfde met een uitgelopen ui. O ja, voordat je de avocadoschil weggooit, wrijf ermee over elleboog en vingers: niet voor niets zit avocado in allerlei cremes.
  • Kweek kiemgroenten (tuinkers) op de vensterbank. Kweek spruitgroenten (tauge)  in het keukenkastje.
  • Bewaar pompoenpitten. Droog ze in een bakblik op de kachel en maak er vetbollen van samen met oud frituurvet.

 

Meer tips in mijn boek Sprokkelen! Voor 15 euro (inclusief verzendkosten) stuur ik je een exemplaar toe.