Hebben we niets geleerd van de crisis van 2008?


Gisteren in de Volkskrant een artikel waar ik echt niet bij kon. Nu ligt die krant inmiddels in de papierbak, en die is gisteravond opgehaald door een lokale voetbalclub, dus ik kan het stuk er niet meer bijhalen. En nu blijft het spoken.

Het ging om de huizenmarkt. De groei van de huizenmarkt zou stagneren want de prijzen stijgen niet snel genoeg. En dat zou komen door de strenge eisen bij het aangaan van hypotheken. Het NIBUD rekent uit hoeveel mensen kunnen missen aan hun woonlasten, en dat is steeds minder omdat inkomen niet stijgt en levensonderhoud wel. De AmroBank is nu aan het lobbyen bij de minister voor versoepeling van de hypotheekregels, en die zou ernaar kijken.

Heeft de bank echt niets geleerd van de crisis van 2008?

Advertenties

6 gedachten over “Hebben we niets geleerd van de crisis van 2008?

 1. Tegenwoordig zijn de hyootheekeisen zo streng, dat er een hele groep tussen wal en schip valt. Er zijn een heleboel jonge mensen, voornamelijk in de steden die te weinig verdienen (alleenverdieners) om een hypotheek te kunnen afsluiten. Met de huidige rente zouden ze echter wel op een lager maandbedrag uitkomen, als je kijkt naar de hoge huren die gevraagd worden in de randsteden. Helaas zitten deze mensen muurvast en blijft hun huur wel stijgen. Misschien zouden ze meer moeten kijken naar betaalhistorie, en de vergelijking met huurhuizen-prijzen meer door moeten trekken.

  Liked by 1 persoon

 2. Er is altijd wel gedoe in de woningmarkt. Soms is die top: heb je als koper niet eens de tijd om een verstandig besluit te nemen. Dan weer moet je je als verkoper bedenken: als ik het op korte termijn kwijt wil niet te hoge vraagprijs.. en blij zijn als er iemand biedt. Maar wat we een beetje kwijt waren en wat nu weer terug lijkt te komen: Denk eens even na over wat je op middellange termijn zou kunnen / willen betalen? Zou je echt een huis willen kopen op het maximaal haalbare van twee inkomens? Ik heb al heel wat stellen gezien die blij waren dat ze dat niet gedaan hadden! De ruimte om terug te gaan naar 1 inkomen en een meer relaxed gezinsleven… een van beiden wordt ontslagen en je zit niet metéén klem…
  Goed voor de leners maar volgens mij ook goed voor de banken: riskante hypotheken wil je toch ook niet in je portefeuille?

  Liked by 1 persoon

 3. Toch is het bezopen (excusez le mot) dat men verwacht dat de huizenprijzen sneller moeten stijgen dan de inflatie, was een of andere ‘bankendeskundige’ zeker, die weer eens duidelijk maakte dat het systeem zo lek is als het kleinste gaatje in de waterballon!

  Like

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s