De huishoudelijke hulp stopt echt per 1 januari


Een vrouw belt me op met een triest verhaal. Ze is ongeneeslijk ziek en heeft al jaren huishoudelijke hulp die door de gemeente wordt vergoed. Maar die vergoeding stopt per 1 januari.

De gemeente heeft haar daarover een briefje gestuurd. Toen ze vroeg of ze erover kon praten, kreeg ze een tweede briefje. En toen ze daarover belde, kreeg ze te horen dat ze de gemeente in gebreke kan stellen. Ze heeft geen idee hoe dat moet, en ze heeft er ook geen energie voor.

Uit boosheid had ze haar lidmaatschap van de PvdA opgezegd. Het secretariaat had haar aangeraden toch even met de PvdA in Wageningen te bellen, en daarom belde ze mij. Gelukkig maar. Want nu gaat onze lokale ombudsman haar helpen met die procedure.

Ik weet dat er heel veel zijn zoals deze vrouw bij wie de huishoudelijke hulp per 1 januari stopt. Waar ik echt bang voor ben is dat velen van hen dat nu nog niet beseffen.

 

 

Advertenties

10 Comments

   1. Ik heb de indruk dat er in de maatschappij weinig begrip is voor de manierwaarop bezuingd wordt, en al helemaal niet voor de rol die de PvdA hierbij speelt.
    Wel ken ik alleenstaande 65-plussers die wel een beetje voor een andere alleenstaande 65-plusser zouden kunnen en willen zorgen, maar die het niet aandurven omdat zoiets bij de huidige vage regelgeving kan worden aangemerkt als ‘samenwonen.’ Als het bekend wordt dat je bijvoorbeeld voor iemand kookt, of wast, of boodschappen doet, dan raak je misschien je alleenstaandentoeslag kwijt, en dan kun je dus niet rondkomen. Door een andere oudere alleenstaande te helpen, riskeer je korting en boete wegens ‘fraude’. Op deze manier krijgen oudere alleenstaanden die hulp nodig hebben, en die niet meer van de overheid krijgen, dus ook niet de hulp die ze normaal wel zouden krijgen van mensen uit hun omgeving. Zo missen ze twee keer de boot.
    Ik zou willen, dat de PvdA daar eens naar keek.

    Liked by 1 persoon

   2. hoi Betje, ja klopt, het is heel lastig om nu in tijden van bezuiniging, en een zo fundamentele omslag in onze samenleving, mee te besturen. Maar ik ben overtuigd dat het goed is dat de PvdA meeregeert en op blijft komen voor het belang van een eerlijke samenleving, juist nu. Geld verdelen is gemakkelijk, bezuinigingen verdelen is veel moeilijker.

    Goed dat je de ouderen-die-voor-elkaar-koken weer aankaart. We hebben het er al eens eerder over gehad, over ouderen die ineens een deel van hun AOW kwijtraakten omdat ze werden beoordeeld als samenwonenden. Daar zit je dan met je goede gedrag invulling te geven aan het idee van mantelzorgen en naar elkaar omkijken: wordt je direct financieel gestraft.

    Like

   3. De mensen hier zitten niet met hun goeie gedrag invulling te geven aan het idee van mantelzorgen en naar elkaar omkijken. Dit is gewoon de aloude burenhulp, die is hier nooit weggeweest. Maar nu durven mensen niet meer, vanwege de risico’s.
    Deze regelgeving beschadigt de onderlinge hulp die er is, in plaats van hem te faciliteren.
    En wie doet er wat aan? De PvdA niet.

    Like

   4. hoi Betje, volgens mij bedoelen we hetzelfde. Uiteraard kijken mensen niet nu voor het eerst naar mensen om omdat de overheid dat zo wil. Ook hier en in mijn jeugddorp (in Twente) kijken buren gelukkig naar elkaar om. Wat ik bedoel is dat deze mensen precies doen wat de overheid sterk belijdt met woorden, maar dat de regels daar in tegenspraak mee zijn. Dus in plaats van deze aloude goede gewoonten te stimuleren, worden ze door de regels ontmoedigd. Volgens mij bedoel jij dat ook. Ik zal hier in Wageningen eens navragen in hoeverre dit in de gemeente speelt, en inhoeverre de gemeente hier wat tegen kan doen. groet

    Like

 1. Te zot voor woorden dat de partij die al kabinetten lang de zorg leegzuigt nu zogenaamd de helpende hand gaat bieden.
  Het had nooit zo ver hoeven komen, een hoop mensen weten niet dat de pvda zelf aan de wieg staat van een hoop bezuinigen in de zorg maar het air ophoudt dat zij de reddende engel zijn.
  OFWEL: Dejo de wolf in schaapskleren!!!!

  Like

  1. Hoi Josee, waarom zo hard en negatief? De PvdA heeft destijds aan de wieg gestaan van onze verzorgingsstaat, maar helaas rijzen de kosten nu de pan uit. Zodanig dat dit systeem onhoudbaar is, zo doorgaan is niet eerlijk naar de volgende generatie. De PvdA doet nu constructief mee om de zorg anders op te zetten, zodat het goedkoper is zodat de volgende generatie ook nog kan genieten van de verzorgingsstaat. Juist bij deze ommekeer is het ongelooflijk belangrijk dat de PvdA meeregeert, juist bij bezuinigingen. De omslag is een zware dobber. Landelijk is de PvdA constructief om mee te beslissen hoe dit moet en ook lokaal waar vele wethouders en raadsleden dag in dag uit meedenken hoe de zorg op een eerlijke manier goedkoper kan.
   Hier in Wageningen zitten we overigens in de oppositie. Waar ik me zorgen over maak is dat de mensen die hun hulp kwijtraken over twee weken, dat blijkbaar nog steeds niet beseffen. Overigens heeft de PvdA hier zonder succes hard gevochten voor behoud van deze huishoudelijke hulp.

   Like

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s