Regelmatig breng ik spullen naar de Kringloop en boeken naar de tweedehands boekhandel of gooi ik waardeloze troep in de kliko. Ik lees ook vaak blogs met tips hoe je spullen weggooit. En daar staan dan soms tips in die ik echt nooit zou toepassen. Hier de drie absolute anti-tips:

  • maak een foto van een bijzonder ding zoals een moederdagcadeau, een kindertekening of iets anders waar een herinnering aan kleeft, waarna je het ding zelf weg doet. Dat lees ik vaak, maar dat vind ik zo’n stomme tip! Ik weet wel zeker dat je daar ontzettende spijt van krijgt: elke keer dat je die foto ziet (waar bewaar je die trouwens? in een mapje met ‘fotos van spullen die ik nooit weg had moeten doen?’), denk je met weemoed terug aan dat ding zelf. Het is echt iets heel anders om ergens een foto van te zien dan om het in de handen te hebben.
  • gooi spullen in een doos die je dan een half jaar wegzet en dan ongeopend weggooit. Ook dat lees ik vaak, en ook dat vind ik zo dom. Dan stop je daar je kerstversiering in ergens in februari, en inderdaad heb je die in september nog steeds niet gemist. Er zijn zoveel spullen die je maar een enkele keer gebruikt maar toch echt niet moet weggooien zoals je tent, slaapmatje, kerstboom, schaatsen, thermisch ondergoed, snoeischaar, badpak, boormachine.
  • sla documenten digitaal op waarna het origineel weg kan. Ook dat lees ik vaak in opruimblogs: dat je al je CDs op de computer moet zetten en dan je CDs weg kunt doen. Hetzelfde met je fotos en je boeken. Niet doen!!!! Bladeren door een fotoalbum van vroeger is echt heel iets anders dan fotos kijken op je computer, en tenzij je zorgvuldig backups maakt, ben je alles kwijt als je computer het begeeft of je tablet gepikt wordt.

Ben je het met me eens dat dit echt de top drie slechtste opruimtips zijn? Of heb jij juist heel andere ervaringen en vind je ze zelfs goed? Ik ben heel benieuwd.