Ik verklap niets van het verhaal. Dilemma van Grisham gaat over stripmijnen in de Appalachen: een techniek van mijnbouw, waarbij kolenmaatschappijen hele bergen afgraven. Ik heb het nagegoogeld, en inderdaad, hele bergen worden opgeblazen: een indrukwekkende vernietiging van een prachtig land.

Dat afgraven gaat gepaard met walgelijke milieuproblemen, watervervuiling, vernietiging van bossen, opvullen van dalen met al het mijnafval, en met gevolgen voor omwonenden en mijnwerkers: stoflongziekte, kanker, ongelukken met trucks. En met rechtzaken van kleine lieden die ziek worden tegenover de grote, corrupte, machtige bedrijven.

En dat is nou net iets voor Grisham. Ik ben blij dat hij, in de VS de meest gelezen thriller-schrijver zo’n Amerikaans probleem aankaart. Miljoenen lezen dit en het boek is zo geschreven dat je helemaal op de hand van de kleine lieden bent.  Het kan niet anders dan dat dit de steun vergroot voor de organisaties die het stripmijnen aankaarten.

Daarnaast is het een echte Grisham: advocaten die rechtzaken voeren over miljoenenclaims. Iets waar alleen hij boeiend over kan schrijven. Geen enkel probleem dat ik dit in een week moet uitlezen. Op thrillerweb krijgt dit boek vijf sterren en een echte recensie