Nu de windmolens niet in de uiterwaarden van Wageningen kunnen, laait hier de discussie weer op: wat wel? Het doel, klimaatneutraal zijn in 2030, blijft overeind, de weg ernaartoe wordt nog wat uitdagender. Gisteravond een interessante avond waar drie bedrijven hun nieuwe energietechnologieeen uitlegden:

  1. energie uit de Rijn. Om energie op te wekken met water heb je niet perse een groot verval nodig. Het kan ook met stromend water van delta-rivieren zoals hier de Rijn. Onder water bouw je een watermolen met een vertikale as, die door de stroming electriciteit levert. De goede oude watermolen vernieuwd. Hoe dieper het water, des te langer de as, des te meer de opgewekte energie.
  2. energie uit asfalt. Asfalt wordt heet in de zomer en koud in de winter. Die hitte en koude kun je opslaan. De hitte laadt een accu op die je in de winter gebruikt. In de winter laadt de kou koelcellen op die je in de zomer geberuikt. Volgens het bedrijf is een stuk asfalt van 30 m2 genoeg voor een huishouden energie.
  3. zonne-energie. Hoeveel zonne-energie straalt er in op een dak van een rijtjeswoning? Vier keer zoveel als dat huishouden verbruikt. Dus met de technologie van zonne-energie valt superveel te winnen. Het nieuwste is om geen zonnepanelen op een pannendak te leggen, maar het dak zelf te maken van een soort zonneplaat. Isolatie eronder aanbrengen, zonneplaten erop, en je kunt alle energie die het huis nodig heeft via het dak opwekken. Nu nog onbetaalbaar, maar wordt steeds goedkoper.

Het is een uitgekouwde woordspeling, maar wel waar: daar krijg ik nou energie van.