Ik lees dat per 1 januari drankkartons apart ingezameld gaan worden. Niet overal, maar gemeentes kunnen aan een proef meedoen, en daar krijgen ze dan geld voor. Wageningen kennende zou het me niets verbazen als we mee gaan doen.

Mijn moeder had een grijze metalen vuilnisvat waar ze alles ingooide en die elke week werd opgehaald. Het was een klein ding vergeleken met wat ik heb. Ik heb twee klikos: voor papier en restafval. Voor gft heb ik een compostvat, maar de meesten hebben daar ook een kliko voor. Verder breng ik apart plastic en glas weg, en ook batterijen, olie, kleine apparaten, lampen en textiel. Straks dus ook nog melkkartons apart houden en weg brengen: het verwerken van mijn eigen afval is een huishoudtaak geworden waar mijn moeder vroeger niet over na hoefde te denken.

Goede zaak: als mensen veel moeite moeten doen om hun afval kwijt te raken, gaan ze daar rekening mee houden bij het inkopen doen, en dan volgen de bedrijven vanzelf door kleinere en lichtere verpakkingen te kiezen, die overigens niet perse milieuvriendelijker hoeven te zijn.

In Wageningen loopt een proef waarbij men zijn restafval moet wegbrengen en juist het lichtere plastic afval wordt opgehaald. Het idee is dat men dan nog beter scheidt om het geloop met restafval te beperken. Ik krijg daarover nogal wat negatieve brieven van bewoners die klagen over volle verzamelbakken met te hoog zittende kleppen, in straten waar niet gestrooid wordt, en bakken die stinken en insecten aantrekken. Gezeul met lekkende plastic zakken vol luiers,  stinkend kattengrit en blikjes. Ouderen die in de winter niet zelf willen zeulen maar ook niet willen dat hun buren met hun incontinentietroep moeten zeulen.

Ik kan me er iets bij voorstellen. Hoe zit het bij jullie? Wordt afval opgehaald of moet je het wegbrengen?