Afval ophalen of wegbrengen (1)


Ik lees dat per 1 januari drankkartons apart ingezameld gaan worden. Niet overal, maar gemeentes kunnen aan een proef meedoen, en daar krijgen ze dan geld voor. Wageningen kennende zou het me niets verbazen als we mee gaan doen.

Mijn moeder had een grijze metalen vuilnisvat waar ze alles ingooide en die elke week werd opgehaald. Het was een klein ding vergeleken met wat ik heb. Ik heb twee klikos: voor papier en restafval. Voor gft heb ik een compostvat, maar de meesten hebben daar ook een kliko voor. Verder breng ik apart plastic en glas weg, en ook batterijen, olie, kleine apparaten, lampen en textiel. Straks dus ook nog melkkartons apart houden en weg brengen: het verwerken van mijn eigen afval is een huishoudtaak geworden waar mijn moeder vroeger niet over na hoefde te denken.

Goede zaak: als mensen veel moeite moeten doen om hun afval kwijt te raken, gaan ze daar rekening mee houden bij het inkopen doen, en dan volgen de bedrijven vanzelf door kleinere en lichtere verpakkingen te kiezen, die overigens niet perse milieuvriendelijker hoeven te zijn.

In Wageningen loopt een proef waarbij men zijn restafval moet wegbrengen en juist het lichtere plastic afval wordt opgehaald. Het idee is dat men dan nog beter scheidt om het geloop met restafval te beperken. Ik krijg daarover nogal wat negatieve brieven van bewoners die klagen over volle verzamelbakken met te hoog zittende kleppen, in straten waar niet gestrooid wordt, en bakken die stinken en insecten aantrekken. Gezeul met lekkende plastic zakken vol luiers,  stinkend kattengrit en blikjes. Ouderen die in de winter niet zelf willen zeulen maar ook niet willen dat hun buren met hun incontinentietroep moeten zeulen.

Ik kan me er iets bij voorstellen. Hoe zit het bij jullie? Wordt afval opgehaald of moet je het wegbrengen?

Advertenties

18 Comments

 1. Mijn Brabantse vriendin heeft geen GFT-bak omdat ze daar apart voor moet betalen. Ze wil wel afval scheiden maar het financiele plaatje houdt haar tegen. Dat moet een gemeente niet willen ! Anne-Marie

  Like

 2. Mijn Brabantse vriendin heeft geen GFT-bak omdat ze daar extra voor moeten betalen. Eigenlijk wil ze wel scheiden maar houdt het financiele plaatje haar tegen….. Dat moet een gemeente ook niet willen.

  Like

 3. Wij hebben 4 containers; een oranje voor plastic, een blauwe voor papier, een groene voor gft en een grijze voor overig. We scheiden zoveel mogelijk. Het meeste gft gaat mee naar de moestuin voor de composthoop. Grof vuil moet je naar de gemeentewerf brengen en daar moet je voor betalen. De blauwe en de oranje container worden 1x per maand geleegd en de groene en de grijze 1x per 14 dagen. Glas breng ik naar de glasbak en batterijen en lampen breng ik bv naar de zweedse woonwinkel. Kapotte gsm’s heb ik opgestuurd naar de stichting AAP.

  Like

   1. Dat zou ik wel vervelend vinden, vooral omdat je dan weer in de auto moet. Ik zie mezelf niet met vuilnis op de fiets zitten…

    Like

 4. ik blijf het een vreemd concept vinden dat mensen zonder problemen met overvolle winkelwagentjes sjouwen en daarna alles in de auto stouwen om het daarna thuis weer uit te pakken, maar gaan zeuren als ze daarna afval zouden moeten scheiden en dat dan weer apart ergens moeten gaan inleveren en ruimte moeten maken voor meerdere klikos . mijn motto is wat je niet meeneemt hoef je daarna ook niet te scheiden en of weg te gooien dat levert je een heleboel op, je bent minder geld kwijt, je hoeft niet zoveel te sjouwen en je hebt minder afval . ik zet zelf mijn container maar een keer per maand aan de weg , mijn papiercontainer maar eens in de 2 maanden en glas en plastic breng ik eens in de 2 weken weg en dat zijn dan ook maar kleine beetjes.

  Like

 5. Hier worden GFT, restafval, papier en plastic opgehaald. Grofvuil wordt tegenwoordig niet meer opgehaald; daar moet je zelf maar zien af te komen. Ik heb daar geen mogelijkheid voor, dus het blijft achterin de tuin liggen. Naar is dat.
  Ik zet maar zelden een bak aan de weg. Ik produceer gewoon niet veel afval. Evengoed betaal ik het volle pond. Ieder huishouden betaalt hier even veel.

  Like

  1. Kun je niet bellen dat ze grofvuil ophalen? Hier komen ze ook niet meer zomaar lans, vroeger wel, toen was een ochtend grofvuildag en konden wij studenten onze slag slaan. Nu moeten we bellen.

   Like

 6. Hier kunnen we ten alle tijde ons afval kwijt in ondergrondse containers. Er is een container voor glas, papier en een container voor restafval. Her en der in de buurt staan er bovengrondse containers voor plastic. Daarnaast kunnen we textiel kwijt in Humanacontainers. Bij supermarkten kan je je batterijen kwijt.
  Eens in de week mogen we grofvuil (meubels e.d.) bij de straat zetten.
  Er is een afvalpunt waar je als inwoner ook van alles heen kunt brengen. Het is fascinerend hoe daar ook nog eens van alles gescheiden wordt voor hergebruik.

  Vroeger scheidde mijn moeder eigenlijk ook al afval: vuilnis in de zinken vuilnisbak, schillen in de schillenemmer, er kwam een schillenboer aan de deur.
  Melk zat in flessen met statiegeld, ook kwam er geregeld een voddenboer door de straat, deze woog het textiel en daarna werd er onderhandeld over de prijs..

  Like

  1. Dat is ook zo, vroeger werd ook afval gescheiden, precies zoals je zegt. Het is feitelijk maar een korte periode geweest waarin dat niet zo was, na de schillenboer en voor de gft-kliko. In die periode zijn mensen gewens geraakt aan luxe.

   Like

 7. Hier in Parkstad is de GFT- container sinds dit jaar gratis. De restcontainer is meteen zo’n 30% duurder geworden omdat er nog teveel GFT in de restafval terecht kwam. Plastic en papier worden 1 maal per maand gratis opgehaald. Daarnaast wordt er eens per 2 maanden een zogenaamde BEST-tas gratis opgehaald. Hierin stop je Boeken, Elektrische apparaten, Speelgoed en Textiel. Dit wordt door de afvalophaler volledig uitgesorteerd, gerecycleerd, verkocht etc. Hierdoor is de basisheffing niet duurder geworden alleen het ophalen van de restcontainer. Voor alle andere rotzooi moeten we naar een milieupark. Dat is 6 maal per jaar gratis. Alleen voor bepaalde dingen zoals autobanden, bouwpuin en grond moet altijd betaald worden

  Like

  1. Het milieupark is hier in Wageningen het hele jaar gratis, maar alleen voor mensen met een Wagenings pasje. Dat vind ik wel goed, het voorkomt illegaal dumpen in de berm. Particulieren kunnen daar ook gratis bouwpuin en dergelijk heen brengen, alleen bedrijven betalen.

   Die BEST tas lijkt me wel handig, maak je daar vaak gebruik van?

   Like

 8. Ik woon in Belgie dus mogelijk andere regels, verschilt ook sterk per woonplaats. Maar goed bij mij dus: elke week worden de witte zakken opgehaald, kosten 25 euro per rol van 10 stuks. Daar mag je alles instoppen wat je zelf wil. Daarnaast worden om de week blauw zakken opgehaald waarin je pmd kunt stoppen, plastic, metaal en drankkartons. Deze kosten 2,50 per rol van 10 een stuk goedkoper dus maar wel opletten ivm het plastic want bv zuivelbakjes mogen er niet in, net zomin als plastic zakjes ed, alleen shampoo en colaflessen ed, metaal is alleen blikjes. Bij het containerpark kun je rollen roze zakken kopen (ook weer 2,50 per rol van 10) en daar mag al het andere plastic in (ook de kapotte waterspeeldingen bv), wel zelf wegbrengen. Papier wordt 1x per maand opgehaald. Glas naar glasbollen, zelf wegbrengen. Kosten vh afval zijn dus die zakken en het zelf wegbrengen van wat niet opgehaald wordt.( geen belasting vanuit de stad of het land, kan me ieg geen brief daarvan herinneren)

  Like

  1. Bedankt voor je reactie. bij jullie is het duidelijk anders dan hier bij ons. Mooi is dat: ‘natuurlijk doen we dat zo, is toch logisch?’ maar elders is het net zo natuurlijk gewoon anders. Dat van die zakken vind ik een goed idee: zo betaal je meer naarmate je meer afval hebt. Bij ons betaalt iedereen hetzelfde via de gemeentelijke belasting, waarmee je dus mensen niet stimuleert om op hun afvalproductie te letten.

   Like

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s