Op 6 mei loop ik ’s ochtends kwart voor zeven door de verlaten straten van de binnenstad naar het busstation om naar mijn werk te gaan. De straten zijn schoon.

Dat was gisteravond wel anders. Wat een zooi. Omdat het feest wordt gehouden op 15 lokaties verspreid over de hele binnenstad van Wageningen, worden alle straten, parkjes en grachten in de binnenstad een gigantische rotzooi. Er waren volgens schattingen 120.000 tot 130.000 mensen, en die dronken allemaal een drankje uit een plastic bekertje dat je geacht werd in een bak te gooien. Voorheen betaalde je voor je eerste bekertje 50 cent, en dan leverde je die weer in en aan het eind van de dag kreeg je je 50 cent terug. Nu hebben ze een ‘beter’ systeem, als ik het me goed herinner werd het zelfs duurzamer genoemd bij de introductie een paar jaar geleden, met plastic bekertjes die je weggooit. In afvalbakken, dan kunnen ze worden gerecycleerd. Maar vooral op straat. Ook eten ze allemaal een hapje uit een papieren bakje. Die moeten in een papierbak, denk ik.

Van dat recyclen komt volgens mij niets, want de bakken zitten vol met een samenraapsel van bekertjes en andere zooi, en dat halen ze niet uit elkaar (dat is althans zo bij de gescheiden plastic inzameling: als een container vervuild is kan hij niet gebruikt worden).

Hulde aan de gemeentereiniging die de binnenstad diezelfde nacht opruimt.  En later op de dag kwam er gelukkig nog een klein regenbuitje om de doordringende verschraalde bier- en pislucht weg te spoelen.