Gisteren was het als elk jaar weer groot feest hier in Wageningen. Ik vind het mooi dat er drie feesten tegelijkertijd worden gevierd, waarbij iedereen wel rekening moet houden met de ander zijn feestje, want alles loopt tegelijk en door elkaar.

Ten eerste is er het militaire feestje. Een receptie voor veteranen en militairen, een herdenkingsplechtigheid met Pieter van Vollenhoven als eregast, een hele dag militaire feestelijkheden zoals parachutespringen, het tonen van oude voertuigen, optredens van militaire kapellen. Dit trekt massa’s mensen maar is toch vooral een hele grote reünie is voor oude en jongere veteranen van de diverse Nederlandse missies zoals de Unifil in Libanon in de jaren 80. Tenslotte als hoogtepunt het defilé. Dat defilé is geweldig. Alle podia houden dan een uurtje stil, dus zo’n 100.000 man zwaaien de veteranen toe. Elk jaar weer komen de 80plussers uit Canada, Schotland, VS, UK om dit mee te maken. Uniek.
Het tweede feestje zijn de 15 podia met muziek. Voor elk wat wils, en het leuke is dat de meeste podia worden georganiseerd door een groep vrijwilligers. Die hebben dus allemaal hun eigen feestje met eigen publiek.
Het derde feestje zijn de symposia en debatten en de activiteiten op straat die mensen tot nadenken willen aansporen. De meesten lopen daar onverschillig langs, helaas, maar toch, het is goed dat het er is.