Het is weer 4 en 5 mei, het hoogtepunt in de Wageningense kalender. Bovendien woon ik in het centrum, dus ontrekken is niet mogelijk tenzij is enkele dagen weg zou gaan. Nou dat doe ik niet, ik geniet.

Om 19.30 vertrekt de Stille Tocht van het stadhuis langs het Joodse Monument, waar tot 1945 de synagoge stond, naar het oorlogsmonument. Duizenden mensen lopen mee, volgens mij worden het er elk jaar meer. Dat vind ik mooi: niet een herdenking door een paar 80plussers terwijl de rest van Nederland meewarig toekijkt dat iets dat zo al zo lang geleden is nog niet verjaard is. Nee! Duizenden, jong en oud, herdenken samen hier in Wageningen het oorlogsleed en de slachtoffers. In Wageningen gaat het echt om de Tweede Wereldoorlog. Om 20 uur zijn we 2 minuten stil, daarna zingen we het Volkslied en daarna leggen velen kransen en bloemen.

Aansluitend is er een herdenkingsconcert in de Grote Kerk op de Markt. In die kerk is een prachtig glas-in-lood herdenkingsraam, je kunt gewoon niet om de oorlog heen hier. De koorschool Midden Gelderland voerde The Armed Man – A Mass for Peace van Karl Jenkins op: een mis die is gecomponeerd in 1999 als terugblik op de 20ste eeuw. Hij maakte er een antioorlog statement van. Op een groot scherm beelden van oorlogsleed. Indrukwekkend.

Daarna even naar huis om een maillot onder mijn nette broek en mijn winterjas aan te trekken en toen naar Hotel de Wereld en het 5Mei plein. Om 23.30 uur begint daar de ceremonie die de overgang van 4 naar 5 mei symboliseert: praatjes van VIPs, optredens, speech van de jongerenvertegenwoordiger van Nederland in de VN en precies om 24 uur het ontsteken van het bevrijdingsvuur. Dat vuur wordt hier het hele jaar brandend gehouden – bovenop een zuil die afhankelijk van de zon op en neer gaat en de Paal van Bernhard wordt genoemd – en dat vuur wordt overgebracht naar een grote schaal.

Tenslotte start de estafetteloop waarbij lopers van heel het land dit vuur naar hun eigen gemeente en provinciefestival brengen. Dit keer zo’n 80 groepen – de laatste wil ook toegejuichd worden, vandaar die maillot, want koud dat het was! De hele nacht lopen ze door naar Den Helder, Leeuwarden, Bedum, Assen, 80 steden in Zeeland, Limburg, Utrecht en elders. Wat een inzet, fantastisch. Aangekomen in hun eigen gemeente wordt dat vuur in ontvangst genomen door hun burgemeester. Straks wordt met de fakkel die naar Assen is gebracht het bevrijdingsvuur bij het festival daar aangestoken, en dat is het startsein voor het grote bevrijdingsfestival in het hele land

Nu wordt er voor mijn huis hard gewerkt aan het opbouwen van het kinderfestival. Gisteren was indrukwekkend, vandaag wordt genieten. En voor het geval je vanmiddag bent vergeten waarom het feestje ook al weer was georganiseerd: vanmiddag houden alle podia een uur stil want dan is het defile! Juist die combinatie van herdenken en feest vieren is zo goed, dat maakt deze dagen in Wageningen heel bijzonder.

Wat doe jij 4 en 5 mei? Ben je wel eens in Wageningen geweest?