Ik beleg omdat ik duurzame bedrijfstakken wil ondersteunen. Ik vind het bijzonder leuk dat mijn geld zit in bedrijven die een duurzame wereld nastreven. Zo draag ik echt iets bij aan het succes van de verduurzaming van de economie. Immers, ik koop geen kleren van louche naaiateliers in Bangladesh, dus wil ik daar ook niet in beleggen. Ik beleg in zonne- en windenergie en niet in de olie-industrie. Tot voor kort werd ik dan wel meewarig aangekeken dat ik een dief was van mijn portemonnee. Dat is voorbij.

In Nederland hebben de meeste banken wel een groenfonds of een duurzaamheidsfonds, maar de Triodosbank en de ASN voeren duurzaamheid het verst door.

Het Novib-microkredietfonds van de ASN zet microkredieten uit in ontwikkelingslanden zodat mensen die geen lening van de bank kunnen krijgen een bedrijfje kunnen beginnen. Een prima goed-doel, en het fonds levert de afgelopen 5 jaar voor mij een gemiddeld rendement op van 5% per jaar. Dat is meer dan op een spaarrekening. Ook in 2008, want die microkredieten hadden natuurlijk helemaal geen last van de recessie die door de grote bankwereld was ingeluid.

Ik beleg ook al jaren in het Milieu en Waterfonds van de ASN, dat wereldwijd belegt in bedrijven die actief zijn in milieu en watertechnologie. Dat fonds heeft me de afgelopen 5 jaar een gemiddeld rendement van 17% per jaar opgeleverd.

Twee andere fondsen van de ASN zijn nu zelfs genomineerd voor de prestigieuze Morningstar awards, tussen niet-duurzame fondsen in: een teken dat duurzaam beleggen geen duf hoekje meer is voor alternatievelingen maar serieus wordt genomen.

Duurzame bedrijven hebben gewoon de toekomst; niet-duurzame bedrijven lopen achter en zullen moeten verduurzamen willen ze blijven meedoen. Nog even, en we winnen op alle fronten.