Ouderen zijn immigranten in de digitale cultuur


Ik lees een boeiend stuk over de digitale kloof tussen generaties: ouderen zijn als immigranten in de digitale cultuur.

Als gezinnen zich elders vestigen, omarmen eerst de kinderen de nieuwe cultuur. Dit gaat echt van jong naar oud: jonge kinderen het eerst, hoe ouder des te later en met meer moeite. Door kinderen wordt de nieuwe cultuur al snel gewoon gevonden. Hun ouders hebben daar veel meer moeite mee, houden vast aan hun oude cultuur, passen noodzakelijke en goede aspecten van de nieuwe daarin en vinden uiteindelijk een mengvorm. Jongeren maken ouderen wegwijs in de nieuwe cultuur in plaats van andersom. Dit is een bekend fenomeen en het kenmerk van een immigrantencultuur.

En zo, lees ik, is de digitale samenleving ook een immigrantencultuur. Hoe waar en hoe herkenbaar. Mijn kinderen zijn geboren met een computer in hun hoofd. Voor mij blijft het altijd een aangeleerd fenomeen zoals een tweede taal.

“Help, hij doet het niet” riep ik net vertwijfeld uit omdat deze laptop niet deed waarvoor hij gekocht is. Zoon 2 of 3 heeft het in 10 tellen opgelost. Zo handig als zij zal ik er nooit in worden. Ik ben een immigrant in de digitale cultuur.

Advertenties

12 Comments

 1. Je hebt nu ook weer een “app-generatie”, mensen die alleen op “installeer” kunnen klikken en verder niet heel veel meer 😛 (of “OK”, “OK”, “OK”, en dan staat er ineens een “Cancel” knopje… Zie Windows 8.1 installatie :P)
  De “blue screens” van Windows 8 zijn trouwens ook lekker informatief… uhum. Het zijn dit soort blue screens. Met een andere term om online op te gaan zoeken. Dat werkt als je niet in Windows kan komen, ja… 😛

  Om computer/routerproblemen etc op te lossen, meestal werkt 1 van deze twee stappen wel:
  1) Zit de stekker erin? Even controleren ook al denk je van wel (misschien is-ie net wat verschoven bij het stofzuigen oid)
  2) Opnieuw opstarten / uit- en inprikken.
  Ook niet altijd, maar toch best wel vaak in mijn ervaring 🙂

  Like

  1. precies, ik kom er wel maar net iets langzamer, iets aangeleerder. Zoals je een tweede taal leert, met grammatica. Mijn kinderen doen het soepeler, van nature. Bovendien denk ik vaak ‘waarom nou weer een nieuw programma, dat oude werkte toch prima?’

   Like

 2. In mijn gezin was ik de eerste die enthousiast was over de computer. Mijn kinderen dachten toen dat een computer iets voor oudere mensen was. Met de komst van het internet veranderden ze van mening: computers bleken vooral iets voor jonge mannen te zijn, oude vrouwen zoals ik konden er onmogelijk kijk op hebben.
  Ik vind het heel vervelend om door jonge mensen behandeld te worden als een digibeet. Toch doen ze het vaak. Goedbedoelende betutteling. Ze gaan er bij voorbaat van uit dat je het niet kunt en dat je dus hun hulp nodig hebt. Zo moet het zijn om oud te zijn.

  Like

  1. haha, hoe herkenbaar. ‘Laat mij maar even”. Ik heb in 1995 onze eerste computer gekocht, als verjaardagscadeau aan Man, die het eerst niet nodig vond, want wat moet je thuis met zo’n ding?. Ik zie mezelf absoluut niet als digibeet, heb meerdere websites gebouwd toen wordpress nog niet bestond, beheers eigenlijk alles. Alleen als er iets vastloopt, merk ik dat mijn kinderen er soepeler in zijn dan ik, voor hun is het hun eerste taal, voor mij een aangeleerde tweede taal.

   Like

  2. Mijn kinderen zijn ouder dan de jouwe; zij zijn er niet mee opgegroeid. Dus het zou kunnen dat het daardoor hier anders is dan bij jou. Mijn ervaring is niet dat mijn kinderen er soepeler mee omgaan dan ik. Alleen de programma’s die zij vaak gebruiken en ik niet, bedienen ze handiger dan ik. Maar ik heb meer overzicht en daardoor meer flexibiliteit. Als de ene browser niet doet wat ik wil, pak ik een andere. Mijn kinderen weten niet eens wat het woord ‘browser’ betekent. Als ik bij hun iets op de computer doe, ben ik aangewezen op Explorer. Daar zit ik dan een beetje mee te knoeien, want die heb ik zelf niet. Als mijn kinderen zien dat ik niet handig ben met Explorer, is hun vooroordeel bevestigd: oude vrouw, snapt geen computer.
   Maar ongetwijfeld klopt je verhaal voor veel mensen.

   Like

   1. dan vormen jouw kinderen net zo goed onderdeel van de digitale immigrantencultuur, en heb jij die taal minstens zo soepel aangeleerd als jouw kinderen. Er zijn veel programmas die ik beter beheers dan mijn kinderen (het hele office packet), maar toch is het voor hen meer een automatisch verlengstuk. Dat merk ik als er iets vastloopt, draadloos internet het niet doet, en dergelijke.
    geniet van het zonnetje en Prettige Pasen toegewenst.

    Like

   2. Dank je, jij ook!
    Misschien scheelt het ook, dat jij je zoons nog in huis hebt. Je kunt ze om hulp vragen. Als bij mij de boel vastloopt, zal ik het zelf moeten oplossen. En dat lukt dus ook. Als niets meer werkt, geef ik hem een koude start en dan beginnen we gezellig weer opnieuw. Ik ben gewoon niet bang van dat ding.
    Ik ben niet zo goed in het office-pakket. Sociale media, nog minder. WordPress, ook niet geweldig. HTML, matig. Maar ik kan beter dingen opzoeken dan sommige andere mensen. Dat is ook erg handig 🙂
    Dank je voor dit artikeltje; ik was me hier niet van bewust en nu dus wel.

    Like

 3. Doordat ik me interesseer voor ‘technische’ snufjes blijf ik mijn kinderen voor in de kennis. Dat zal niet lang meer duren, ik schaf (krijg) een mobiel waarmee je kunt appen en voordat ik het weet zijn hun er apjes op aan het zetten en dat had ik nu graag zelf willen doen 😉
  Ik heb ook mazzel gehad, mijn werkgever heeft me 2 keer een cursus excel laten volgens (beginners en gevorderden) een heel fijn programma om mee te werken.
  Ik begrijp je ‘digibeet’ blogje alhoewel als je een weblog hebt en bijhoudt dan ben je geen digibeet.

  Like

  1. Wat goed dat je je kinderen voor blijft. Net als jij ben ik geen digibeet, integendeel. Maar als iets niet werkt, internet niet opstart of zo, merk ik dat mijn kinderen het toch nog soepeler beheersen dan ik en dat zij problemen oplossen en niet eens zien dat er een probleem was.

   Like

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s