Je kunt nu ook al sprokkelservies kopen!


Ik zit in de bibliotheek en blader wat woonbladen door. Ik begrijp woonbladen niet zo goed: alsof je elke maand je huis opnieuw gaat inrichten, in het voorjaar gele muren, gordijnen en kussens, in de herfst rode donkergordijnen en kussens. Wat doe je dan met die gele gordijnen? Wat een verspilling van gordijn en geld. Of is het de bedoeling dat je elk half jaar wisselt van gordijn? Dat zou kunnen, eens per half jaar de gordijnen eraf, wassen en wisselen. Dunne zomergordijnen en dikke isolerende wintergordijnen. Niet eens zo’n gek idee. Die tip staat niet in de woonbladen.

Woonbladen zijn de ultieme verleiding tot overconsumptie. Elke maand nieuwe inspiratie om weg te gooien en nieuw te kopen. De economie moet aangejaagd om ons uit de crisis te helpen, maar mij lijkt dit een heilloze weg. Wereld en mensheid zou beter af zijn als we met zijn allen een stap terug doen.

Mijn huis is ingericht in sprokkelstijl. Bijna alles heb ik gekocht in een Emmauswinkel – een tweedehandswinkel met een goed doel. Als iets stuk is, koop ik wat nieuws wat er ongeveer bij past. Zij blij, ik blij.
Wat blijkt: mijn stijl past perfect in een nieuwe hype, de bazaarstijl. Die simpele sprokkelstijl is vercommercialiseerd en een overconsumptieve mode geworden. Eetkamersets met allemaal verschillende stoelen zijn extra duur. Binnenkort koop je een servies met allemaal verschillende bij elkaar passende borden en kopjes.
Tja, zo wordt het nooit wat met wereld en mensheid.

Advertenties

8 Comments

 1. bij mij in de buurt is een ‘dorcas’ winkel geopend (kringloopspul voor een goed doel) heerlijk om daar doorheen te struinen. Ik heb gekocht: een t u p kan, lekvrij en een maatbeker totale kosten € 1,00. Heerlijk toch…..

  Like

 2. Iedere tien jaar moet je alles nieuw hebben want dan is er weer een andere woonmode. Ik doe dat natuurlijk ook niet. Wel heb ik, toen de kinderen jong waren, gedaan aan seizoenswisselingen. Niet de gordijnen – had gekund, had gekund – maar wel het tafelkleed en nog wat andere dingetjes.

  In de kersttijd een kersttafelkleed en kerstdingetjes, in de paastijd paasaankleding (geel met narcissen en haasjes en zo), in de zomer veelkleurige bloemetjes, in de herfst bruin-achtige tinten met afbeeldingen van bladeren, paddenstoelen e.d. Kost niet veel en geeft een leuke afwisseling. Het geeft ook een soort ritme.

  Natuurlijk gebruikte ik ieder jaar dezelfde seizoensspulletjes – die kun je natuurlijk ook ieder jaar weggooien.Ik peins daar niet over.

  Like

 3. Oh, woonbladen. Sommigen zijn best leuk. En dan moet ik altijd zo lachen als je een tafel ziet van zo’n grote houten slanghaspel ofzo. Voor 500 euro. Of een pallet op wieltjes voor een zelfde bedrag. Mensen!

  Like

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s