Overstappen op de 24-urige werkweek


Klijnsma wil dat bijstandsgerechtigden een tegenprestatie leveren voor hun uitkering. Dat klinkt logisch, maar daar zit een grote haak aan en dat weet Klijnsma heel goed. Want wat moeten die mensen voor werk doen? Niet voor niets zijn er zoveel werklozen, er is immers gebrek aan werk.  Het is uiteraard niet de bedoeling dat mensen ontslagen worden waarna een ander dat werk overneemt tegen een uitkering, dus zonder contract en bijbehorende rechten en vooral zonder bijbehorend imago van het hebben van een baan.  Als je werk doet wat voorheen door een betaalde kracht gedaan werd, dan heb je dus een baan.

In de dertiger jaren zijn kanalen gegraven en bossen aangelegd door bijstandsgerechtigden. Werk dat diende voor de opbouw van Nederland maar waar geen geld voor was. Werkverschaffing heette dat toen, en wie niet meedeed kwam in de armenzorg. Vooral vanuit socialistische hoek was er kritiek op de slechte arbeidsomstandigheden en het lage loon. Nu in 2013 is er dezelfde kritiek vanuit dezelfde hoek op de nieuwe regeling van Klijnsma.

Nu achteraf kan je een ding zeggen: we genieten nu allemaal van de werken die destijds door onze grootouders zijn aangelegd in die barre dertiger jaren. Nietjes verwijderen, dossierpaginas tellen en schoenen poetsen kan je daarmee niet vergelijken (zie Volkskrant 23-12-13)

Klijnsma is zelf socialiste in hart en nieren. Ze weet dit allemaal best, maar ze vindt belangrijk dat mensen iets doen om in het ritme van werk te blijven zodat ze meer kansen maken bij het solliciteren.  Ze pijnigt zich haar hoofd waarschijnlijk ook over het werk wat ze kan aanbieden.

Ik wil haar wel helpen: we stappen over op de 24-urige werkweek en verdelen zo het beschikbare werk eerlijk over iedereen.

Advertenties

11 gedachten over “Overstappen op de 24-urige werkweek

 1. Hoi,
  Het komt een beetje als mosterd na de maaltijd, maar ik ben het ook helemaal eens met wat je schrijft in je bericht en reacties op 28 december. Ik ben al een paar jaar op zoek naar werk en kan alleen parttime werken. Als ik op verzamelsites van vacatures selecteer op banen tussen de 16 en 32 uur per week, dan valt bijna 90% van alle vacatures weg. Het idee van herverdeling vind ik veel eerlijker. Bovendien zijn er genoeg mensen die ziek worden van de werkdruk en die druk/ontspanning beter in hun leven kunnen balanceren als zij parttime mogen werken.
  Groet,
  Karin

  Like

  1. Helemaal geen mosterd na de maaltijd. Die maaltijd is er immers nog niet. Gisteren was er een debat op eenvandaag hierover tussen twee hoogleraren. Een van stelt dat een kortere werkweek niets oplost. Dat lijkt me vreemd. Als je hetzelfde werk over meer mensen verdeelt, krijgt iedereen een kleiner stukje. Ik moet het programma nog beluisteren.
   Leuk dat je me volgt, ik ben jou ook gaan volgen. Ben benieuwd naar je stukjes.

   Like

   1. Ja, er zullen altijd mensen zijn die er ander over denken. Maar ik denk ook dat de taart iets eerlijker verdelen helpt. Het zou zo fijn zijn als werkgevers hier iets flexibeler mee omgaan. In een bedrijf waar 10 mensen hetzelfde werk doen, kun je makkelijker met uren schuiven, dan wanneer er maar 2 hetzelfde kunnen.
    Hartelijke groet,
    Karin

    Like

   2. Ja, er zijn altijd mensen die hier anders over denken. Als werkgevers zich iets flexibeler opstellen, zal verdelen misschien toch mogelijk zijn. Het lijkt mij dat dit makkelijker gaat wanneer 10 mensen hetzelfde werk doen in een bedrijf, dan wanneer 2 mensen hetzelfde werk verrichten.

    Like

  1. Het idee is dat dan het beschikbare werk eerlijker verdeeld wordt over allen die kunnen werken. En niet dat de helft een baan heeft en de andere helft vanaf de zijlijn moet toekijken. Dat zal ook een eerlijker verdeling van inkomen betekenen. En van vrije tijd, zorgtaken, huishouden, opvoeding, vrijwilligerswerk. En van stress.
   Het is uiteraard niet de bedoeling dat iemand onder het minimun terechtkomt. En ook niet dat mensen met een baan minder verdienen dan mensen zonder baan.

   Ik denk overigens niet dat mensen in de bijstand meer krijgen dan het minimun.

   Like

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s