Primeur in Wageningen: een verwarmd fietspad. Is dit een goede ontwikkeling richting een duurzame samenleving of geldverspillerij?

Onder de berg, langs de uiterwaarden wordt als proef 50 meter verwarmd fietspad aangelegd. De bedoeling is dat dit fietspad niet glad wordt in de winter. Het blijft dan net boven de nul graden. Er hoeft niet gestrooid te worden.

Nadelen: duur.

Voordelen: strooizout is slecht voor milieu, dieren, planten, de ondergrond en voor de fiets en je weet als fietser zeker dat het verwarmde pad ook smorgens niet glad is voordat de strooiwagen langs is geweest.

Een verwarmd fietspad zou een oplossing kunnen zijn in woonwijken. In veel straten is het ’s winters spekglad. Wageningen is niet de enige gemeente die niet overal strooit. Moeder, 84, komt Dorp niet uit in winterse weken met sneeuw.

In Reykjavik, IJsland, is een verwarmde winkelstraat. Dat kost daar niet zoveel: water uit de grond dat op vele plekken gloeiendheet opborrelt stroomt door een buis onder het voetgangersgebied. Op posters van IJsland zie je vaak een groot fel blauwgroen openluchtzwembad. Het water is koelwater van de ernaast staande waterkrachtcentrale (die zie je niet op fotos). Een fantastische manier van leven samen met je omgeving vind ik dat. IJsland grossiert in dit soort oplossingen die het leven op dat onherbergzame koude stukje aarde aangenaam maken. Alle dorpen liggen bij een warme bron (die bron was de aanleiding om daar een dorp te stichten). Met die bron wordt een openbaar buitenzwembad verwarmd met banken in kleine ronde baden, zoiets als onze bubbelbaden. Daar gaat men gezellig samen kletsen met name op een koude, mistige regenachtige dag. Fantastisch.

Een verwarmd fietspad dus. Vlakbij het nieuwe stukje verwarmd fietspad ligt de grote Parenco fabriek. Zou het afvalwater en stoom ergens gebruikt voor kunnen worden? Mijn duurzame sprokkelhart leeft op. Denk eens in: primeur voor Nederland, Renkum krijgt een verwarmde winkelstraat, verwarmd met de stoom en afvalwater van Parenco. Dat zou toch geweldig zijn voor onze buurgemeente, dan wil zelfs ik daar wel winkelen.