Een allegorie: de samenleving als wielerwedstrijd


Zelf bedacht, en ik hoor graag wat jullie ervan vinden: een vergelijking tussen de samenleving en een wielerwedstrijd. En dan uiteraard de PvdA visie daarop. (Ik ga echt wel weer consuminderen, breien, haken en sprokkelen hoor).

Het parcours van een leuke wielerwedstrijd wordt zo uitgezet dat de meeste deelnemers mee kunnen doen. Het is niet de bedoeling dat driekwart van de deelnemers uit de bocht vliegt of oververmoeid afhaakt omdat het parcours te zwaar is. Zo is het ook met de samenleving: de regels moeten zo worden opgesteld dat de meeste mensen op eigen kracht mee kunnen doen.

Tijdens de wielerwedstrijd gaat de meeste aandacht van de media uit naar de kopgroep. In de samenleving is het niet anders. Maar de kopgroep is alleen interessant als die aan dezelfde eisen moet voldoen als het peloton. Als de fietsen hetzelfde zijn, als de kopgroep geen doping gebruikt, als de weg niet alleen voor hen autovrij en blaadjesvrij wordt gemaakt, maar ook voor het peloton. In de samenleving is het niet anders. Het is niet de bedoeling dat voorlopers en elite met subsidie en andere staatssteun vooruit kunnen komen, en dat de rest maar moet zien hoe ze er komen. Dat geldt bijvoorbeeld voor subsidie op energieziunig maken van huizen: leuk die superenergiezuinige huizen die met veel geld worden neergezet, maar oneerlijk als er geen subsidie is voor zonnepanelen en dubbel glas. Het is ook niet de bedoeling dat de winnaar met een miljoen naar huis gaat terwijl deelnemer 153 ook een geweldige prestatie heeft geleverd.

Tenslotte de bezemwagen. Zonder bezemwagen blijven deelnemers aan de wielerwedstrijd die door pure pech (lekke band) of minder kracht niet mee kunnen komen uren langs de weg liggen. Dat is niet de bedoeling, vandaar de bezemwagen, en die is er voor iedereen ongeacht sponsor. En ook dat is in de samenleving niet anders. Er moet een goed vangnet zijn voor hen die door pech niet mee kunnen komen. Een goed en eerlijk vangnet waar iedereen recht op heeft.

Leuk om zo’n allegorie door te denken. Ga ik vast een keer gebruiken in een debat.

Advertenties

6 Comments

 1. Treffende vergelijking. Het zou wel erg helpen als de bezemwagen dan ook de juiste mensen van de weg zou halen en ieder de hulp zou ggeven die hij nodig had, in plaats van een standaardpakket, met bedreigingen en straffen voor degenen die zelf initiatieven ontplooien. Concreet: dat het UWV beter zou functioneren en dat alleenstaande AOW-ers elkaar kunnen helpen zonder bang te hoeven zijn voor korting op de AOW, boetes en zelfs gevangenisstraf.

  Like

  1. ja zoiets als (om in de allegorie te blijven) als je zelf na een valpartij opkrabbelt en je fiets gaat repareren, rijdt de bezemwagen je voorbij. Hmm, dat zou niemand accepteren.

   Gevangenisstraf, die is nieuw voor me!

   Like

 2. Het vangnet is goed, alleen er zijn sommige mensen die er misbruik van maken zodat anderen teveel moeten betalen. Dus om het het probleem op te lossen maken we het vangnet zo klein dat er niemand meer in past. En wordt iedereen geprikkeld om aan het werk te gaan; wat er helemaal niet is. Vooral door bezuinigingen zijn er veel banen weg gevallen. Stelling: Als de regering stopt met bezuinigen gaat de economie weer aantrekken.

  Like

  1. Ja eens: er zijn steeds minder banen beschikbaar. bovendien vind ik het onterecht dat mensen met een uitkering werk moeten doen waarvoor ze gewoon betaald zouden moeten worden – met bijbehorende imago dat ze een baan hebben en niet werkloos zijn.

   Ik vind het lastig om te weten hoe de economie uit het slop te halen. Ik ben het met je eens dat de overheid wel de economie moet stimuleren.

   Like

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s