Meer staan, meer lopen, meer bewegen en meer doen


Meer staan, meer lopen, meer bewegen, meer doen. Dat is ongeveer de boodschap van David van Bodegom, specialist in veroudering. Ik lees het blad van de ANBO in de bibliotheek. Voor het eerst overigens, voel ik mezelf richting de doelgroep gaan?

Van Bodegom zegt dat ouderdom en zwakte niet samen hoeft te gaan, althans niet voor de meerderheid gezonde mensen. Om gezond oud te worden moet je zoveel mogelijk bewegen: mensen die meer bewegen hebben op latere leeftijd aantoonbaar sterkere botten en spieren.

Hij stelt dat je daar je leven en omgeving op in moet richten. Hij stelt een stabureau voor, zodat je minder zit.

Ik overpeins het artikel en kom tot enkele goede ideeen, die ik deels al toepas (ik heb bijvoorbeeld al een stabureau: post zoek ik bijvoorbeeld staande uit).

– een stabureau dus om post uit te zoeken. Ik zelf vind dat handig. Dan ben ik meer geneigd om papieren ook echt weg te bergen op de juiste plek. Elders las ik dat staan drie keer zo gezond is als zitten, dat het beter is meer te staan en te lopen dan een keer per week je af te beulen in de sportschool en dat huisvrouwen een heel gezonde levensstijl hebben door al dat poetsen en lopen.

– zoveel mogelijk fietsen en lopen;

– in de keuken handige veel gebruikte dingen hoger wegzetten. Haha, ik had dat eens gelezen in een boekje van mijn moeder, geschreven door een superslanke Amerikaanse huisvrouw, die als tip gaf om koffiekopjes en dergelijke zo hoog mogelijk weg te zetten zodat je steeds weer rekoefeningen moet doen. Nou, mijne staan laag, maar verder is mijn keuken niet echt handig en moet ik vaak bukken en rekken. Heel gezond dus.

– ik bewaar ook veel in de kelder en op zolder en loop zo heel wat trappen op en af;

– geen electrische blikopener en citruspers en dergelijke. Lekker zelf doen en bewegen;

– Volgens van Bodegom moet je kleine borden gebruiken, dan eet je minder;

– zet een stappenteller op je smartphone, dan wordt lopen een wedstrijd met jezelf. Helaas heb ik geen smartphone.

– poets je huis zelf schoon en onderhoud je tuin.

Nou ja, iedereen is anders, deze tips zijn niet voor iedereen. Iemand die slecht trap loopt kan beter niet zijn afwasteiltje in de kelder zetten. Maar gezonde mensen die zo lang mogelijk hun lijf gezond willen houden, moeten zoveel mogelijk bewegen, staan, lopen en doen.

Advertenties

9 Comments

 1. Stappen tellen doe ik ook niet. Heb wel eens zo’n ding gehad, maar het is niets voor mij. Wat ik dan weer wél doe, is steppen. Dat is inspannender dan fietsen. En blessurearm. En je oefent je evenwicht. Toen ik er een paar maanden geleden mee begon, had ik het evenwicht van een oud vrouwtje, nu dat van een jonge meid. Nou ja, volgens één bepaald testje. Maar toch.

  Een step gaat minder hard dan een fiets en hij heeft altijd een superlage instap. Volgens mij is het het ultieme ouderenvervoermiddel. Maar dan wel een step zonder motortje …

  Like

   1. Ik wissel om de 4 tot 10 slagen ongeveer. De wissel is het lastigste van het hele steppen. De rest heb je als kind al geleerd.

    Ja, het is heel lekker om te doen, je hebt een gevoel alsof je een beetje zweeft. Ik krijg ook veel leuke reacties. Ook wel eens een vervelende natuurlijk – maar erg weinig.

    Like

 2. Prima voor gezonde mensen die nog veel kunnen. Mis altijd info over diegenen die – om wat voor reden dan ook- niet in staat zijn regelmatig te wandelen, fietsen of langer staan.

  Like

 3. Ik hou mijn hart vast voor de ouderen van over pakweg 50, 60 jaar. Dat zijn de kinderen van nu. Als je naar het huidige beeld kijkt, slaat de schrik je toch om het hart: de helft is te zwaar, beweegt minimaal en eet ongezond… hoe die nog een beetje prettig oud moeten worden is mij een raadsel.

  Like

 4. Nou idd… zie dat bij mijn opa en oma. Toen ze nog een gewoon huis hadden, liepen ze nog best goed de trap op. En na een paar maanden in hun bejaardenwoning met lift is t een vreselijke beproeving geworden. Beetje hard voor jezelf zijn, kan geen kwaad 😀

  Like

  1. En ook bij mensen met scootmobielen. Voor velen is dat uiteraard een geweldige oplossing zonder wat ze nauwelijks uit huis kunnen komen en niet meer mee kunnen doen aan de samenleving, maar ik bedacht dit blogje vanochtend in de supermarkt waar een dikke vrouw in een scootmobiel in de supermarkt aan het winkelen was. Ik ken haar niet, dus wie weet heeft ze wel twee verlamde benen, maar het gaat me niet om haar. Veel mensen in een scootmobiel bewegen nauwelijks meer. Deze vrouw rekte hoogstens een arm uit om iets te pakken. Beter wordt het dan niet met je lijf.

   Like

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s