guy_fawkes_portrait“Mam je weet toch wel dat vandaag 400 jaar geleden het Occupy-masker is bedacht?” Ik heb geen idee waar Zoon2 het over heeft. ‘Nou, dat masker wat de Occupy-beweging gebruikte komt uit de film V for Vendetta en dat is gebaseerd op Guy Fawkes die in 1600zoveel het Engelse Parlementsgebouw op wou blazen.’ Ik kijk Zoon2 bevreemd aan, waar heeft hij het over en spreken we wel dezelfde taal? Ik weet best veel van de geschiedenis maar tussen het masker, de Occupy-protesten en het Engelse Parlementsgebouw zie ik geen verband.

We googelen wat rond en inderdaad, ik type 5 november in en er verschijnen afbeeldingen van het Occupy-masker en van ene Guy Fawkes, zie de afbeelding. Wat is dit en wie is hij en wat is het verband?

Historiek.net besteedt er vandaag ook aandacht aan. In 1605 probeerde een groep katholieken het Parlementsgebouw in London op te blazen om zo de protestantse koning en zijn aanhangers om het leven te brengen. Ze roepen de hulp in van Guy Fawkes, een exmilitair die alles wist van buskruit en opblazen. Op 5 november 1605 wordt de groep ontmaskerd en die dag gaat de geschiedenis in als de dag dat het Gunpowder Plot werd verijdeld.

Deze dag wordt in Engeland nog altijd gevierd als Guy Fawkes Day. Het bekende zwartwitte masker is zijn gezicht.  Kinderen gaan langs huizen met stropoppen met een Guy Fawkes masker erop. Tradities duren in Engeland altijd wat langer dan in Nederland, wat houden wij al 400 jaar vol?

Het gestileerde Guy Fawkes masker als symbool voor verzet tegen de gevestigde macht komt dus daarvandaan. Het is  wijdverbreid geraakt nadat dit een centraal plotelement was in de strip V for Vendetta uit 1982  en de film die daarop gebaseerd is en uitkwam op 4 november 2005.  Nu wordt het gebruikt door de Anonymous beweging (die heeft aangekondigd vandaag Facebook plat te zullen leggen) en dus ook door Occupy.

Zo leer je nog eens wat.