bramen

Augustus: tijd voor bramen en vlier.

In augsutus zijn de bramen en de vlierbessen rijp. tijd voor eindeloze middagen bramen en vlierbessen plukken, jam maken, bramentijd, bramenijs, vlierbessensap, vlierbessensaus. Heerlijk!

Bramen plukken in de natuur is verboden!

Maar wist je dat bramen en vlierbessen plukken in het wild verboden is? Het is stroperij. Het is verboden om vruchten te plukken en om afgevallen vruchten mee te nemen. Die wet is mijns inziens doorgeschoten Groen, Dit soort Groen maakt dat mensen steeds verder van hun eigen omgeving en eigen natuur komen te staan.

Gebruik wat de natuur biedt

Ik vind dat bramen geplukt mogen worden. Ik vind dat ganzeieren geraapt mogen worden, in plaats van elk jaar tienduizenden ganzen te vergassen. Ik heb er ook geen problemen mee dat mensen zwammen van bomen snijden. Ik pleit dat iedereen geniet van wat de natuur geeft, daardoor krijg je er alleen maar meer respect voor. Pluk die bloemen, vlierbessen, bramen, paddestoelen, appels, peren, rozebottels, meidoornbessen, sleedoorn, vuurdoorn. Geniet ervan, geniet van de opbrengst, maar ook van de omgeving, van de geluiden, de geuren. Plukken in het wild is een heel andere ervaring dan plukken in een pluktuin. Zo krijg je respect voor de natuur, en vind je het jammer als een fijne plek verdwijnt voor een woonwijkje.

 

Meer tips in mijn boek Sprokkelen