tauge van zwarte bonenDit is de taugé die ik deze week heb gekweekt. Links zie je het zakje bonen.

Voor dit soort klusjes heeft iedereen zo zijn eigen handige manier. Ik gebruik een glazen hoge pot van biologische yoghurt. Ik doe twee lepels bonen in de pot, doe er warm water bij, dek het af met een gaasje (van een knoflookzakje) en laat dat enkele uren staan. Dan giet ik af en zet de pot op de kop in een beschuitbus waarin onderin een computerventilaterroostertje ligt: zo’n roostertje heeft kleine pootjes die je makkelijk kunt buigen om het geheel passend te maken in de bus. Het enige wat je daarna nog moet doen is elke dag even spoelen onder de kraan en de bus droogmaken.

Tot voor kort gebruikte ik kleine groene adukiboontjes.  Adukiboontjestaugé is na enkele dagen al eetbaar maar blijft wel wat klein. Toen mijn voorraad op was, heb ik grotere zwarte bonen gekocht: geen idee of dat zou werken, maar zo niet kan ik er nog altijd allerlei chili van maken. En ja het werkt! Na 2 weken heb ik prachtige grote taugé die precies lijkt op supermarkttaugé.

Kosten: zak zwarte bonen van 400 gram kost bij de toko 1,50 euro. Hoeveel taugé ik hiermee kan maken weet ik niet. Ik gebruik 2 eetlepels per keer, dus 4 cent per maaltje lijkt me een aardige schatting.

Volgend stukje over gekochte bosuitjes die weer aangroeien