bussemakerIn de herrie die Bussemaker heeft veroorzaakt, hierbij een poging om een andere kant te belichten. Bussemaker stelt dat moeders moeten werken omdat het risicovol zou zijn als een gezin draait op een inkomen. Het inkomen kan wegvallen, en dat is vaak een ramp voor een gezin. Daarin heeft ze een punt. Haar oplossing, beiden full-time aan de baan, is niet de enige.

Er zijn veel manieren om geld te verdienen. Als thuisblijfmoeder of deeltijdwerkende kun je ook geld verdienen zodat het gezin inderdaad minder afhankelijk is van die ene baan. Je kunt gaan sparen en beleggen, een webwinkel opzetten, drie caravans kopen en verhuren, thuis een nagelstudio beginnen of advies gaan geven in huisinrichting volgens de regels van Feng Shui, pianoles geven. Je kunt een kamer verhuren, van de logeerkamer een Bed en Breakfast maken of een kamer voor Vrienden-op-de-fiets. Je kunt taarten bakken of een mini-catering opzetten. Je kunt een hondenuitlaatservice beginnen, of een service om op woensdagmiddag met een groepje kinderen naar de dierentuin te gaan. – als betaalde service voor kinderen van werkenden.

Veel van de dingen die moeders doen, doen ze onbetaald. Een moeder boort vele talenten aan waarvan ze niet wist dat ze die had. Een beetje moeder is kapster, kleermaakster, onderwijzeres, kok, een halve dokter en verpleegster. Een beetje moeder doet daarnaast van alles nuttigs voor de samenleving: oppassen, heen en weer rijden, feestjes organiseren, doet van alles op school, in de kerk en bij verenigingen, doet van alles voor ouders, schoonouders en kinderen (vooral voor kinderen van werkenden). Het enige dat moeders niet zo goed kunnen, is met dit alles geld verdienen.

Bussemaker zou niet een oproep moeten doen dat moeders aan het werk moeten, ze zou een oproep moeten doen dat moeders hun werk als onderneming gaan zien en er geld mee leren verdienen.

Hier mijn vorige blogje over Bussemaker en de herrie.