Werk je niet arm: Verdegaal #5


 

verdegaalStel je verdient 20 euro netto per uur en je werkt 4 dagen per week, 32 uur dus. Dan krijg je 640 euro per week in je loonzakje, oftewel 2773 euro per maand.

Verdegaal stelt dat je eens moet uitrekenen hoeveel je eigenlijk per uur verdient als je ten eerste al je werkgerelateerde kosten van je salaris aftrekt en vervolgens alle tijd dat je met werk gerelateerde dingen bezig bent bij de tijd optelt.

OK, ik doe een poging:

Eerst de werkgerelateerde kosten: dat zou kunnen zijn: representatieve kleren, schoenen, tas, jas, stomerij, kapper, lunches, magnetronmaaltijden, werkster, kinderopvang. Allemaal dingen die je niet nodig hebt als je thuis blijft. Hoeveel geef je aan al deze zaken uit per maand? Zou je 450 euro per maand uitgeven die je niet zou uitgeven als je geen baan zou hebben, dus ook geen werkster (100 euro per maand) en kinderopvang (200 euro per maand), representatieve kleding en kapper (150 euro per maand)? Zou best kunnen. Dus je houdt 2773 min 450 = 2323 euro over voor niet-werkgerelateerde zaken. Reiskosten krijg je misschien wel vergoed en anders trek je ze bij de belasting af. Maar als je 10 euro per werkdag reiskosten hebt, is dat ook nog eens 175 euro per maand.

Dan de werkgerelateerde tijd: dat zou kunnen zijn: reistijd, kapper, kleren kopen, lunchpauze. Stel 1 uur reistijd per werkdag en 30 minuten lunch, 1 uur per maand naar de kapper en 2 uur representatieve zaken kopen.  Dan nog vele keren op en neer naar de kinderopvang, maar dat neem ik nu even niet mee. Met je 140 werkuren per maand ben je dus 168 uur bezig.

Dus, zegt Verdegaal, verdien je eigenlijk 14 euro per uur en werk je ruim 10 uur per dag.

Ze zegt niet dat je je baan moet opzeggen. Maar ze zegt wel dat veel mensen met een baan elke avond moe zijn, altijd gestresst zijn, veel te weinig vrije tijd hebben, weinig tijd hebben voor hun sociale leven en voor veel dingen die ze zelf belangrijk vinden. En dat deze mensen bovendien nooit rijk worden: de helft van je inkomen gaat op aan vaste lasten, een groot deel gaat op aan werkgerelateerde uitgaven. Je houdt maandelijks niets over om leuke dingen mee te doen, dingen die jij belangrijk vindt in je eigen leven en waar je dus geen tijd en geen geld voor hebt. Dat noemt ze de ratrace.

Daar zit wat in. Ik ga eens rekenen met mijn eigen cijfers.

Naar deel 6 van deze serie over dit boek.

Naar het vorige blogje over geldzaken in het huishouden en het boek van Verdegaal.

Advertenties

12 Comments

 1. Hai ‘Sprokkelen’,

  Leuke blog heb je! Leuk om te zien dat meer mensen dat doen, het omrekenen van wat je eigenlijk werkelijk verdient per uur.

  Ik vermoed dat Verdegaal geinspireerd is geweest door het boek ‘Your Money or Your Life’, een Amerikaans boek dat ik zo’n 8 jaar geleden heb aangeschaft in een boekenwinkel aldaar en wat mijn leven op zijn kop heeft gezet. We zijn (en ik dus ook) zo gewend om te denken in termen van ‘wat verdien ik’ (als; wat komt er op mijn bankrekening binnen).

  Ik was volledig uit het veld geslagen toen ik rekenvoorbeelden zag van mensen die een enorm ‘goede’ baan hadden, maar nominaal nog minder verdienden dan mensen die bibliotheekboeken op alfabet terugzetten in de plaatselijke bieb…… en dat konden doen:
  in hun kloffie, tijdens schooluren (dus zonder kinderopvang), zonder stress (dus zonder de zogenaamde ‘verdiende’ vakanties en saunabezoekjes om weer ‘op te laden’), zonder de noodzaak om dure schoenen, pakken, stropdassen, panties, etc. te kopen, zonder zakenlunches of ‘broodjes gekocht bij een broodjeszaak op de hoek van het werk’, zonder etc. etc…..
  Terwijl degenen met de ‘goede’ baan de eerste 2 dagen per week alleen al aan het werk waren om UBERHAUPT al deze dingen bij elkaar te verdienen voordat ze ook maar één cent voor hun gezin hadden verdiend. Ik viel van mijn stoel! Ik ben ook meteen aan het rekenen geslagen en het klinkt gek… maar het heeft voor mij mede bepaald dat ik totaal ander werk ben gaan doen.

  Ik ken het boek van Verdegaal niet, maar het lijkt me een inspirerend boek! Dankjewel voor de tip en ik ga hem eens kopen (eh… lenen… bij de bieb!) 😉

  Groetjes!

  Like

 2. Heel interessant – ik zit al forenzend en werkend vaak me af te vragen wat de’toegevoegde waarde’ is van de dingen die ik doe, en wat dat zou zijn als ik niet al dat kantoorwerk ‘tbv een vaag groter geheel’ zou doen. Toch pieker ik er neit over mijn baan op te zeggen. Ik ben erg van geldverdienen, in de zin van ‘mijn eigen geld verdienen’ en niet van het basisinkomen – ook al kent mijn partij veel sympathisanten van dit idee. Voorstanders van het basisinkomen voelen erg mij met de argumenten uit het blog. Wat vind jij van basisinkomen?

  Like

  1. Hoi Greet, nee ik geloof niet in het basisinkomen.

   Ik wil ook geld verdienen, maar dat kan ook zonder baan! Ik werk 3 dagen, zit in de gemeenteraad, verhuur 2 kamers, schrijf artikelen zo nu en dan, verkoop zelfgemaakte spullen op Etsy, en leef zuinig.

   Like

 3. Tja, ik heb gisteren al mijn reactie gegeven. Dat relativeren van een baan lukt eigenlijk alleen als je niet alleenstaand bent. Ben je alleenstaand dan heb je gewoon minstens 800 a 900 nodig om de minimale verplichte vaste lasten te betalen. Die moet je toch wel betalen, baan of geen baan. Ben je met meer in een huishouden dan kun je vaste lasten delen (en krijg je dus van een minister te horen dat je wellicht teveel teert op de zak van je partner).
  Maar nogmaals, ik heb ook het idee deze berekeningen al eens eerder gelezen te hebben. In de boeken van Hanneke van Veen en partner, of in die van Adriaan Hiele. Ik vraag me echt af hoe realistisch ze zijn.
  Ik werk af en toe voor een uitzendbureau (oproepcontract) en houd daar na aftrek van belastingen en premies het heuselijke bedrag van 6.35 euro per uur aan over. Zwart werken zou meer lonen.

  Like

  1. Ook ik heb die berekeningen ergens anders gelezen, maar dat geeft toch niet? In het boek staat niets nieuws, alles heeft ze eerder in haar columns geschreven of op haar website of gezegd op TV.

   Ik verdien zelf ook geen 20 euro per uur hoor, dat getal is alleen een berekening. Ik houd zelf 8,90 euro per uur over.

   Inderdaad zijn de vaste lasten de hoge kostenpost. Maar, hypotheek kun je geleidelijk aflossen, verzekeringen kan je misschien terugbrengen, energie kan je misschien verlagen of goedkoper afsluiten, abonnementen kun je opzeggen. Nou ja, in elk geval: niet alle vaste lasten zijn even vast, ook dat zijn keuzes die je eens gemaakt hebt en waarna je er jaren aan vast zit.

   Like

   1. Nou, van 800 euro vaste lasten per maand valt m.i. niet veel af te knibbelen, hoor. Ik heb het dan over verplichte ziektekostenverzekering (de goedkoopste met maximaal eigen risico), huur voor gedeeld studentenflatje of vrijgezellenflatje, energie en water, gemeentelijke en waterschapslasten, telefoon (probeer eens zonder!), voeding, beetje tweedehands kleding en schoenen, tandarts en kapper, fiets en openbaar vervoer, ID kaart,af en toe een fles shampoo, tube tandpasta en een tandenborstel en af en toe vervanging van kapotte spullen.

    Dan heb je toch al snel die 800 euro minimaal nodig. Heb ik het nog niet eens over niet-verplichte verzekeringen, huisdieren of hypotheek. Dus nee, ik zie niet wat je daar nog vanaf kunt knibbelen. Dat zou wel gaan als je hogere vaste lasten hebt en/of die kunt delen met anderen.

    Maar het gaat me niet om een mierengymnastiekdiscussie over vaste lasten. Wel om dat een Amerikaanse situatie m.i. niet vergelijkbaar is met een NL. En veel van de boeken zoals Rich Dad, poor Dad, waar de ideeën waar Verdigaal en Hiele zich op baseren zijn Amerikaans georiënteerd.

    Daar in de USA begint men overigens weer naar het Europese model (met hogere belastingen en verplichte ziektekostenverzekering) toe te groeien.

    Like

   2. ja daarin heb je wel gelijk, het is ook op Amerika gebaseerd. Toch probeert ze wel degelijk om het naar Nederland te vertalen. In elk geval vond ik het niet storend.

    En inderdaad kun je niet bezuinigen op de vaste lasten die je opsomt. Dat zou wel kunnen als je bijvoorbeeld extra ziektekostenverzekeringen, een fietsverzekering, I-padverzekering, uitvaartverzekering, mooi-weer verzekering, rechtsbijstandverzekering etc hebt: Nederlanders zijn een zwaar verzekerd volk. Of als je abonnementen hebt, te dure energieleveranciers, te dure internet etc etc.

    Ik denk dat het Verdegaal ook niet zou lukken om rijk te worden als je leeft van zeg tot 2000 euro per maand of van een uitkering of van een studietoelage. Toch kwam ik als student (lang geleden) goed rond door met tien studenten samen te leven in een groot huis en alles samen te delen. Voor datzelfde bedrag kan ik nu niet eens mijn vaste lasten betalen. Maar ik zou nu ook wel met meer mensen in mijn huis kunnen wonen, overigens heb ik 2 kamers verhuurd. Veel van mijn vrienden zouden dat niet willen vanwege hun privacy, maar ja dat moet je er dan voor over hebben.

    Toch vind ik het boek een aanrader, al is het maar om de discussie die ik nu met dit blog teweegbreng. Ik vind dat ze zeker inspireert om creatief na te denken over mogelijkheden om te bezuinigen en om geld te verdienen. Ze nodigt uit om anders te kijken naar geld en naar je leven. Ik vind dat ze daarom meer bijdraagt dan de vele boekjes met bezuinigingstips zoals ‘doe de verwarming een graad lager’.

    Like

 4. Ik werk maar 1 dag per week in de gezondheidszorg. Omdat ik weinig verdien, betaal ik geen loonbelasting. Ik zit precies op de grens hiervoor. Omdat ik als ik overuren maak, over deze grens heen ga, moet ik over de overuren loonbelasting betalen.
  Ik heb uitgerekend dat ik per gewerkt overuur wel 8,30 euro overhou. We hebben het hier over een baan met veel verantwoordelijkheid…
  Ik kan de overuren beter opsparen en inruilen voor vrije dagen…

  Like

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s