Verdegaal #3: denk en doe als een miljonair


 

verdegaalVerdegaal maakt duidelijk dat het allerbelangrijkste is om anders te gaan denken en dan ook anders te gaan doen. Denk en doe als een miljonair, zegt ze.

Rijken denken optimistisch waar niet-rijken angsten zien. Rijken trekken hun eigen plan en negeren doemdenkers en roddels. Rijken zien kansen waar niet-rijken obstakels zien.

Gelukkig geeft Verdegaal geen voorbeelden zoals Bill Gates en anderen die zo ver weg liggen van onze realiteit dat we ons aan hen niet kunnen optrekken. Wel maakt ze duidelijk hoe het verschil in denken tussen rijken en niet-rijken doorwerkt.

Ze stelt dat niet-rijken zich door angsten laten leiden en daardoor slecht met hun geld omgaan. Bijvoorbeeld: je hebt een gezin, een baan en een huis met een hoge hypotheek. In je onderbewustzijn ben je altijd bang dat je je baan kwijtraakt, je hypotheek niet meer kunt betalen en dat soor negatieve gedachten maakt dat je je gevangen voelt in je leven. Je verzekert je arm. Maar zegt Verdegaal, stel dat je de bank je huis gedwongen verkoopt, wat dan nog? Waar zou je tijdelijk kunnen wonen?  Laat je negatieve gedachten je niet lam maken. Want alleen door positief te denken, kom je verder in je rijkdom. Wie zich laat verlammen door angstige gedachten, komt nergens.

Ik kom helemaal absoluut niet uit een ondernemersfamilie. Mijn vader was componist, organist en muziekleraar. Mijn ouders begrepen helemaal niets van geld, belasting, zaken doen. Zakenmensen vonden ze eng want die draaiden je zo een poot uit. Onderhandelen over een prijs vonden ze een schande. Nog steeds zal mijn moeder nooit van te voren met een klusjesman over de prijs praten. En zoals met elk aspect van je opvoeding: het is bijzonder moeilijk dit los te laten.

Verdegaal stelt dat dit dus voor mij de allergrootste hindernis is om rijk te worden. Ze vindt het een taak van ouders om hun kinderen financieel op te voeden, door hen vaardigheden te leren zoals zakelijk rekenen, verkopen, investeren.

Een eyeopener is ook een stukje waarin Verdegaal Kiyosaki aanhaalt: Geldproblemen ontstaan vooral doordat mensen hun hele leven ploeteren voor anderen. Een vaste baan noemt hij een kortetermijnoplossing voor een langetermijnprobleem. Verdegaal stelt: ‘langdurig werken in loondienst leidt je onontkoombaar naar de ratrace. Hoppend van baan naar baan draait je leven om slechts twee emoties: angst en hebzucht. Je doet fantastisch je best en komt elke avond doodmoe thuis, maar je hele salaris gaat op aan inkomsten voor je werkgever, de belastingdienst, de hypotheek en andere verkopers.’

Naar deel 4 van deze serie over dit boek

Naar het vorige blogje over geldzaken in het huishouden en het boek van Verdegaal.

Advertenties

10 Comments

 1. Dan plak ik hier maar even de kritiek op Kiyosaki uit de Wiki link:
  Overigens veel wat Verdegaal schrijft, werd ook beschreven door de NRC columnist Adriaan Hiele. Tappen ze uit hetzelfde vaatje?

  ‘Kiyosaki’s books and teachings have been criticized for focusing on anecdotes and containing little in the way of concrete advice on how readers should proceed.[49] Kiyosaki responds that his material is meant to be more of a motivational tool to get readers thinking about money rather than a step-by-step guide to wealth. He also says the books are supposed to be “interesting” to people, which precludes involving a lot of technical material’.

  Oke, de bedoeling is dus dat we meer gaan nadenken over geld. Niet zozeer dat we zijn ideeën gaan volgen en zodoende rijk worden. Maar dat nadenken, dat doen we al. Maar wel in de context van een Europese omgeving, we leven niet in Amerika.

  Like

  1. Het meeste in het boek van Verdegaal heb ik ook eerder gelezen. Zelf dacht ik aan haar eigen columns in de NRC, maar het zou ook best Hiele kunnen zijn.
   Ik ben het met je eens dat het gaat dat we gaan nadenken over geld. En absoluut niet om ideeen klakkeloos na te volgen, dat juist niet. Bedankt voor het stukje over Kiyosaki (uit Wikipedia).

   Maar ik verbaas me vaak over hoe weinig mensen weten van hun grote geldzaken: ze weten wel dat de pindakaas bij de Aldi net zo lekker is en een dubbeltje goedkoper dan bij de AH, maar ze hebben geen flauw idee hoeveel rente ze betalen over hun hypotheek.

   Like

 2. Op zakelijke netwerksites als LinkedIn willen mensen juist af van het zzp-er en zelfstandige zijn. Ze verdienen niets vanwege gebrek aan opdrachten. ze willen weer een vaste baan. De ideeën die die Verdegaal ventileert (ik ben overigens erg gesteld op haar schrijfsels, dat wel) gaan alleen op in een tijd van hoogconjunctuur, niet van laagconjunctuur. bovendien gaan die ideeën voorbij aan de hoge belastingdruk die in NL ook op zelfstandigen en zzp-ers drukt. Denk bijvoorbeeld aan de plannen die er zijn om de zelfstandigenaftrek af te schaffen. Of aan de hoge btw op energiegebruik. Of aan alle inkomens- en vermogensafhankelijke bijdragen die we steeds meer in de toekomst zullen moeten betalen.

  Ik maak regelmatig budgetten voor onze 3 studerende kinderen om te bepalen hoe hoog onze ouderlijke bijdrage zal zijn. Dan valt op dat als je de studiekosten er van af haalt, voor een alleenstaande niet studerende nog steeds minimaal een minimum van 825 euro per maand nodig is. En dat gaat dan schoon op aan huur, energie, water, eten, kleding, openbaar vervoer of fiets, ziektekostenverzekering, tandarts en kapper, ID kaart, en nog iets minimaals aan recreatie, ontspanning of lidmaatschappen.

  Like

  1. Ik ben ook bijzonder gesteld op wat ze schrijft, en zit ze tegenwoordig ook niet ergens aan tafel op TV, bij Kassa of zo? Haar schrijfsels zijn meer dan ‘doe een uurtje eerder de verwarming lager, dan scheelt tientallen euros op jaarbasis’. Ze wil inspireren om anders over geld te denken, en ik vind dat ze daarin goed slaagt.
   Ik ben ook ZZP-er, maar dat levert me helemaal niets meer op. Er zijn meer opties dan een vaste baan, want met een vaste baan is het hard werken, veel stressen en weinig vrije tijd. Dat kan bevredigend zijn, maar het is niet de enige manier om je leven in te vullen.

   In plaats van terug te gaan naar een vaste baan (wie krijgt die nou nog), werk ik via een uitzendbureau bij, verhuur ik twee kamers, zit ik in de gemeenteraad, heb ik een webwinkel via Etsy. Zo sprokkel ik mijn inkomen bij elkaar. Daarmee verdien ik genoeg en houd ik veel vrije tijd over voor duizend dingen die ook aan de samenleving bijdragen en me veel voldoening geven, ook op het gebied van mijn bedrijf: onbetaalde klusjes genoeg.

   Like

   1. Etsy :O Ik zat daar gisteren naar te kijken met mijn zusje, maar de beschrijvingen in de FAQ enzo over hoe die betalingen werkten waren echt vaag (en alles was half Engels/half Nederlands, dat komt op mij ook niet echt professioneel over). Moet je echt je belastinggegevens doorgeven? Wat hebben zij daaraan? Kunnen ze echt alleen maar geld overschrijven naar Amerikaanse bankrekeningen? Als iemand iets in je Etsy-winkel koopt, kan het geld dan alleen naar je Paypalaccount worden gestuurd (of naar je creditcard, maar dat klinkt nog vager)?
    En een item kost 20 cent per 4 maanden om erop te zetten blijkbaar?

    Like

   2. het is inderdaad best Amerikaans: van de vier klanten die iets van me gekocht hebben kwamen er twee uit Amerika, een uit Spanje en een uit Nederland. Ze raden dan ook aan om je spullen er ook in het engels op te zetten.
    Je moet inderdaad van alles doorgeven, maar dat is volgens mij niet voor Etsy maar voor Paypal, hoewel ik dat niet meer zeker weet. Ik vind dat ook vervelend. Je hebt geen Amerikaanse bankrekening nodig, heb ik ook niet. En inderdaad komt het geld dan op je Paypalaccount, dus daarop spaar je dan (renteloos neem ik aan), maar met die Paypalaccount kan je ook weer betalingen doen op bol.com en zo. Je kunt het geld ook laten overschrijven van Paypal naar je bankrekening.
    Inderdaad kost het 20 cent per 4 maanden om iets erop te zetten, en als je iets verkoopt betaal je ook wat aan Etsy. Ik weet niet meer hoeveel, 5% van de verkoop denk ik. Dat gaat dan van je Paypalaccount af. Voorlopig doe ik alleen Etsy met mijn paypalaccount, zo kan ik goed bijhouden of de winkel wat oplevert.

    Like

   1. Ik weet niet. Ik denk dat mensen met een hypotheek en kinderen etc er goed aan doen om na te denken over wat er mis kan gaan. Als je iedereen maar aanmoedigt om veel risico’s te gaan nemen, krijg je enkele rijken en heel veel mensen bij wie het balletje helaas de verkeerde kant op rolde en die in de schuldsanering terecht komen. Lijkt me geen slim plan dus.

    Ik zal het boek ook ooit eens uit de bieb gaan halen, en lezen.

    Like

   2. Ja ik vraag me ook af of iedereen wel rijk kan worden. Het moet toch zoiets zijn als een pyramidespel.

    Maar toch: in tegenstelling tot bij een pyramidespel heb je hierbij veel in eigen hand, het zijn toch je eigen keuzes Je kunt bijvoorbeeld een keuken van 8000 euro kopen. Maar je kunt ook een paar kastjes van de Kringloop kopen waarop je een gasplaat legt, en dan met de overblijvende 7500 euro een stukje hypotheek aflossen.

    Like

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s