Verdegaal #2: je wordt rijk door je vermogen, niet door je inkomsten


 

verdegaalRijk worden draait niet om je inkomen maar om je vermogen, zegt Verdegaal. Wie veel inkomsten heeft maar het ook weer met bakken uitgeeft, wordt niet rijk. Bovendien betaal je over je inkomsten veel belasting, tot 52% over de hoogste schijf. Over je vermogen betaal je 1,3% belasting. Vermogen bouw je op door geld van je inkomsten over te houden en daarmee te sparen en slim dingen aan te kopen die jou geld opleveren. Het rendement op je vermogen maakt je rijk.

Verdegaal stelt dat de echte rijkaard zuinig leeft. Stilletjes bouwt hij zijn vermogen op, onzichtbaar voor de buren.  “Naarmate zijn rijkdom groeit, draait zijn leven steeds minder om inkomsten en steeds meer op het rendement van wat hij bezit.”

Ze geeft een mooie definitie van rijkdom (van Robert Kiyosaki): ‘Rijkdom meet je af aan het aantal dagen dat je probleemloos kunt doorleven wanneer je nu zou stoppen met werken.”

Ik denk dat Verdegaal helemaal gelijk heeft. Zuinig leven, sparen, beleggen en slim investeren zijn helemaal mijn ding. Wat een heerlijk boek.

Deel 3 van deze serie over dit boek.

Naar het vorige blogje over geldzaken in het huishouden en het boek van Verdegaal.

Advertenties

2 Comments

  1. Oh jee, de infame Kiyosaki? Ik zou niets aannemen van zijn goede adviezen… Zijn strategie is heel veel risico nemen. Teveel. Hij kijkt niet naar de mensen die daardoor failliet zijn gegaan, maar alleen naar de mensen die de gok hebben genomen en gewonnen hebben. Survival bias heet dat. Als Erica haar hele boek op hem gebaseerd heeft, verkoopt ze gebakken lucht.

    Like

    1. Lees ook even de reactie van KK, die een stukje uit Wikipedia over Kiyosaki kopieert. Verdegaal inspireert om anders naar geld te kijken dan de meesten van ons doen. Ik vind dat ze daarin slaagt. Ook in haar columns doet ze dat, en ik vind die vaak een verademing.

      Like

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s