verdegaalRijk worden draait niet om je inkomen maar om je vermogen, zegt Verdegaal. Wie veel inkomsten heeft maar het ook weer met bakken uitgeeft, wordt niet rijk. Bovendien betaal je over je inkomsten veel belasting, tot 52% over de hoogste schijf. Over je vermogen betaal je 1,3% belasting. Vermogen bouw je op door geld van je inkomsten over te houden en daarmee te sparen en slim dingen aan te kopen die jou geld opleveren. Het rendement op je vermogen maakt je rijk.

Verdegaal stelt dat de echte rijkaard zuinig leeft. Stilletjes bouwt hij zijn vermogen op, onzichtbaar voor de buren.  “Naarmate zijn rijkdom groeit, draait zijn leven steeds minder om inkomsten en steeds meer op het rendement van wat hij bezit.”

Ze geeft een mooie definitie van rijkdom (van Robert Kiyosaki): ‘Rijkdom meet je af aan het aantal dagen dat je probleemloos kunt doorleven wanneer je nu zou stoppen met werken.”

Ik denk dat Verdegaal helemaal gelijk heeft. Zuinig leven, sparen, beleggen en slim investeren zijn helemaal mijn ding. Wat een heerlijk boek.

Deel 3 van deze serie over dit boek.

Naar het vorige blogje over geldzaken in het huishouden en het boek van Verdegaal.