look-zonder-lookUien zijn niet duur maar je bent nog goedkoper uit als je Nederlandse wilde planten met uiensmaak plukt.

look zonder look

Look zonder look (Alliata petiolata)  groeit onder vochtige hagen en aan bosranden. Hij bloeit nu met witte kleine bloeischermen, zie foto. Ik kook enkele bladeren de laatste minuut mee in een gerecht waarin ik knoflook had willen gebruiken: het voordeel is dat de geur snel vervliegt en je er dus geen kegel van krijgt! Niet te vroeg toevoegen, want dan is de geur weg als je het gerecht op tafel zet.

kraailook

kraailookKraailook (Allium vineale) ziet er uit als grove bieslook. Je ziet nu kraailookpollen goed staan tussen het jonge gras. Kraailook smaakt als knoflook of (het blad) als knoflokerige lenteuitjes, en zo gebruik je hem ook. Zoek een mooie kraailookpol, en je hebt het hele voorjaar genoeg lenteui. Later in het jaar verdwijnt hij tussen de andere planten, maar volgend jaar staat hij er weer. Vroeger onthielden mensen de goede plekken van dit soort planten.

Kraailook houdt net als druif van zon en kalk. De botanische naam Allium vineale betekent wijngaardlook. In de eigen tuin staat kraailook goed onder een wijnstok, blauwe regen of in het gras.

 

 

daslook

daslookDaslook (Allium ursinum) laten we staan want is beschermd. Wel kunnen we daslook in onze eigen tuin planten en dan nu genieten van de bladeren die smaken als knoflook. Ze zijn lekker in sla, groentetaart en omelet. Je krijgt er geen kegel van. De bloemen smaken sterker dan de bladeren, en de vruchtjes nog sterker.

Nu behoor ik wel te waarschuwen dat daslook lijkt op het giftige Lelietje-van-dalen, dus dat je heel erg op moet passen. Maar Lelietje-van-dalen ruikt niet naar knoflook en daslook wel, dus je kunt je niet vergissen! Gewoon een stukje blad tussen je vingers wrijven en ruiken maar. Ik vind dat soort waarschuwingen een teken van onze steeds grotere afstand tot de natuur. Kinderen herkennen een auto aan een koplamp, en dan zou je daslook niet kunnen onderscheiden van Lelietje-van-dalen?

Elk jaar wordt de pol in de tuin een beetje groter. In het najaar oogsten we enkele bollen die we gebruiken als sterke knoflook.

Volgend stukje over drie eetbare onkruiden: kleefkruid, zevenblad en melde