lieveheersbeestjeDe werkloosheid loopt op, inmiddels is 8,1 % van de beroepsbevolking op zoek naar werk. Vooral jongeren en ouderen zijn de dupe. Ik behoor bij de 50+, en ook al voel ik bijzonder met de jongeren mee, dit stukje gaat over vijftigers.

Ik merk dat het bij leeftijdgenoten pas begint te dagen op het moment dat ze zelf de klos zijn. Op het moment dat er in hun organisatie of bedrijf een reorganisatie plaatsvindt met bijbehorende ontslagronde begint de paniek. Als ze zelf de dans ontspringen, wordt er opgelucht adem gehaald.

Ontslagronde volgt na ontslagronde en dan ineens ben je zelf ook de klos. Daarna krijg je nog een tijdje WW. Hoe lang krijg je WW? Dat kan je hier berekenen. Als je minder dan 12 van de afgelopen 15 jaar jaar gewerkt hebt, duurt die WW 3 maanden. Als je de laatste 15 jaar minstens 12 jaar gewerkt hebt is dat volgens het nieuwe sociale akkoord voor een vijftiger hoogstens 2 jaar. Helaas hebben de meeste ouderen geen zicht op een baan binnen die 2 jaar. Veel ouderen die hun baan kwijtraken komen nooit meer aan de bak: daar zit je dan met je hypotheek en dure leefwijze, hoe simpel ook.

Na 6 maanden WW moet je volgens het nieuwe sociale akkoord elke baan aannemen die op je pad komt. Dat vind ik wel terecht: waarom zou iemand zich ergens te goed voor moeten voelen, en waarom moet de rest van de Nederlanders daarvoor opdraaien?

Na de WW kun je bijstand krijgen als je geen vermogen hebt. Veel ouderen hebben een eigen huis en een auto die ze eerst moeten opeten voordat ze recht op bijstand hebben. Dat vind ik ook terecht: bijstand is niet voor mensen met een villa. Een alleenstaande vijftiger met recht-op-bijstand krijgt 925 euro per maand. Daar moet je alles van doen: hypotheek of huur, energie, verzekeringen, eten en drinken, kleren.

Om je vermogen te berekenen mag je je hypotheekschuld en 49800 euro van de waarde van je eigen huis aftrekken. Het lijkt dus ongunstig om je hypotheek af te betalen. Ik heb een groot deel afbetaald, maar zal van alleen bijstand echt niet de maandelijkse rente kunnen betalen. Ook mag je 5795 euro op de bank hebben staan.

Ik heb een baan via een uitzendbureau, zekerheid 0,0. Als mijn contract ophoudt heb ik recht op 3 maanden WW. Hoofdpijn, slapeloos piekeren of niet aan denken?

Hier het vorige blogje over geldzaken in het huishouden.